Vaccinare

Politici

Vaccinarea permite imunizarea la diferite boli cauzate de virusuri sau bacterii şi reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai rentabile măsuri de sănătate publică. Vaccinarea la scară largă a eradicat variola şi poliomielita în Europa.

La nivel naţional

Toate statele membre recomandă vaccinarea împotriva unor boli grave, uneori fatale. Anumite vaccinuri rămân însă subevaluate şi prea puţin folosite.

La nivel european

Pentru a sprijini statele membre în aplicarea măsurilor de menţinere sau de creştere a numărului de vaccinări, Comisia Europeană:

  • ajută la introducerea vaccinurilor împotriva cancerului de col uterin ;
  • promovează vaccinarea împotriva gripei sezoniere în rândul populaţiei care riscă îmbolnăviri grave în cazul contractării gripei („grupurile de risc”). Recomandarea privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere, adoptată la 22 decembrie 2009, le solicită statelor membre angajamentul de a atinge, până în iarna 2014-2015, o pondere de vaccinare anuală de 75% în rândul persoanelor care fac parte din grupurile de risc;
  • încurajează ţările UE să garanteze vaccinarea cât mai multor copii împotriva principalelor boli ale copilăriei.

Comisia a ajutat ţările UE să elaboreze o strategie de vaccinare împotriva gripei pandemice (H1N1)  (cunoscută şi sub numele de „gripă porcină”).