Védőoltások

Szakpolitika

A védőoltás – a vírusos vagy baktérium okozta megbetegedésekkel szembeni védelem biztosítása – kétségtelenül a legköltséghatékonyabb közegészségügyi intézkedések közé tartozik. Az emberek széles körének beoltása révén eltűnt a himlő és sikerült Európában a gyermekbénulást teljesen megszüntetni.

Nemzeti szint

Az Európai Unió valamennyi országa kínál oltást súlyos, illetve életveszélyes betegségekkel szemben. Néhány oltás jelentőségét azonban alulértékelik és használatuk sem eléggé elterjedt.

EU-szint

A védőoltás révén megelőzhető betegségek ellen beoltottak számának fenntartása vagy növelése érdekében tett tagországi erőfeszítések támogatására az Európai Bizottság:

  • elősegíti a méhnyakrák elleni oltások  bevezetését
  • támogatja a szezonális influenza elleni védőoltást azon emberek esetében, akik súlyosan megbetegedhetnek, ha elkapják az influenzát ("kockázati csoportok"). A 2009. december 22-én elfogadott tanácsi ajánlás szorgalmazza, hogy az Európai Unió országai kötelezzék magukat arra, hogy 2014/2015 telére a kockázati csoportokba tartozó emberek 75%-át minden évben beoltják szezonális influenza ellen
  • támogatja az Európai Unió országainak azon törekvését, hogy a lehető legtöbb gyermek megkapja a fontosabb gyerekkori oltásokat.

 A Bizottság a H1N1 pandémiás influenza (ismertebb nevén "sertésinfluenza") leküzdését szolgáló oltási stratégia  kidolgozásában is támogatta az Európai Unió országait.