Cepljenje

Gripa

Cepljenje proti gripi je pomemben del varovanja zdravja ljudi.

Evropska komisija želi prebivalcem EU zagotoviti varna in učinkovita cepiva, zato sodeluje s številnimi organizacijami in skupinami:

Cepljenje proti sezonski gripi

Virusi, ki povzročajo sezonsko gripo, se spreminjajo, zato je treba vsako leto pripraviti novo učinkovito cepivo. Čeprav so evropskim prebivalcem na voljo varna in učinkovita cepiva, se jih še vedno cepi premalo.

Evropski svet je zato 22. decembra 2009 sprejel priporočilo o cepljenju proti sezonski gripi, ki naj bi povečalo precepljenost posameznikov iz rizičnih skupin (na 75 % do leta 2015).

Cepljenje proti pandemični gripi

V primeru pandemije je treba najprej odkriti, kateri virus jo povzroča, nato pa šele lahko razvijemo cepivo. Zato med začetkom pandemije in pripravo cepiva preteče nekaj mesecev.

Komisija v primeru pandemije sodeluje z Evropsko agencijo za zdravila, da pospeši odobritev trženja cepiv. V teh primerih presoja cepiva temelji na majhnem obsegu podatku, zato Komisija sodeluje z Evropsko agencijo za zdravila, Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni ter drugimi deležniki tudi pri nadaljnjem spremljanju morebitnih neželenih učinkov cepljenja.

Med pandemijo Komisija pomaga usklajevati odziv držav EU, vključno z ukrepi glede cepljenja.

Leta 2009 je Komisija državam EU pomagala razviti strategijo cepljenja proti pandemični gripi H1N1  (t.i prašičji gripi).