Vaccinare

Gripă

Vaccinarea are un rol esenţial pentru protecţia împotriva gripei.

Pentru a garanta accesul la vaccinuri sigure şi eficiente, Comisia colaborează cu:

Vaccinuri împotriva gripei sezoniere

Virusurile care provoacă gripa sezonieră se modifică de la un an la altul. De aceea, vaccinurile trebuie adaptate anual pentru a-şi păstra eficienţa. Deşi vaccinurile antigripale sunt eficiente şi sigure, prea puţini europeni se vaccinează.

La 22 decembrie 2009, Consiliul European a adoptat o recomandare privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere, cu scopul de a încuraja cât mai multe persoane expuse la riscuri să se vaccineze. Obiectivul este de 75%, până în 2015.

Vaccinuri împotriva gripei pandemice

La apariţia pandemiilor de gripă, producerea unui vaccin nu este posibilă fără identificarea noului virus. Este nevoie de câteva luni pentru ca vaccinurile împotriva unui anumit virus să devină disponibile pe piaţă.

Comisia a colaborat cu EMA pentru a accelera procedura de autorizare a comercializării de vaccinuri în cazul apariţiei unei pandemii. Întrucât datele colectate sunt limitate în aceste situaţii, eforturile Comisiei s-au conjugat cu cele depuse de EMA, ECDC şi alte părţi interesate, astfel încât reacţiile adverse să fie monitorizate în mod eficient.

De asemenea, Comisia sprijină coordonarea reacţiilor statelor membre în caz de pandemie, aplicând printre altele măsuri legate de vaccinare.

În 2009, Comisia a ajutat ţările UE să elaboreze o strategie de vaccinare împotriva gripei pandemice (H1N1)  (cunoscută şi sub numele de „gripă porcină”).