Vaccinatie

Griep

Vaccinatie speelt een essentiële rol bij de bescherming tegen griep (influenza).

Om te garanderen dat Europeanen kunnen beschikken over veilige, werkzame vaccins, werkt de Europese Commissie samen met verschillende groepen:

Inenting tegen seizoensgriep

De virussen die seizoensgriep veroorzaken, veranderen ieder jaar. Daarom moeten ook de vaccins elk jaar aangepast worden. Hoewel de vaccins veilig en effectief zijn, worden niet genoeg Europeanen ingeënt.

In 2009 heeft de Europese Raad een aanbeveling over vaccinatie tegen seizoensgriep gedaan in een poging om meer mensen uit risicogroepen te vaccineren. Het doel is 75% vanaf 2015.

Vaccins tegen pandemieën

Wanneer er een pandemie voorkomt, kan er pas een vaccin gemaakt worden als het nieuwe virus dat de pandemie veroorzaakt geïdentificeerd is. De ontwikkeling van een specifiek vaccin duurt enkele maanden.

De Commissie werkt nauw samen met het EMA om in het geval van een pandemie de vergunningen voor het nieuwe vaccin snel rond te krijgen. Omdat vergunningen worden verstrekt op grond van beperkte gegevens, werkt de Commissie ook samen met het EMA, het ECDC en andere belanghebbenden aan een efficiënt systeem voor de evaluatie van eventuele bijwerkingen van een vaccin.

In het geval van een pandemie helpt de Commissie de EU-landen met de coördinatie van hun maatregelen, waaronder vaccinatie.

De Commissie heeft in 2009 de EU-landen ook geholpen bij het ontwikkelen van een vaccinatiestrategie tegen de Mexicaanse griep  (influenza A (H1N1)).