Védőoltások

Influenza

A védőoltások alapvető fontosságúak az emberek influenza elleni védelmének biztosítása szempontjából.

A Bizottság az alábbi csoportokkal dolgozik együtt annak biztosítására, hogy az európai állampolgárok biztonságos és hatákony védőoltáshoz jussanak:

Szezonális oltások

A szezonális influenzavírusok évente változnak. Ennek megfelelően minden évben új oltásokat kell készíteni a hatékonyság megőrzése érdekében. Annak ellenére, hogy biztonságos és hatékony oltások állnak rendelkezésünkre, még mindig nem elég európai állampolgár oltatja be magát.

2009. október 22-én az Európai Tanács szezonális influenza elleni oltásról szóló ajánlást fogadott el abból a célból, hogy a kockázati csoportokba tartozó emberek minél nagyob számát - 2015-ig 75%-át - vonják be az oltásban részesülők körébe.

Világárvány elleni oltások

Pandémia esetén addig nem lehet oltást készíteni, amíg a járványt kiváltó új vírust nem sikerült azonosítani. Több hónapba is beletelik, amíg az adott pandémiás oltás elérhetővé válik.

A Bizottság az EMA-val együttműködve azon dolgozott, hogy felgyorsítsák a forgalombahozatali engedélyek kiadására irányuló eljárást azután, hogy új világárványt jelentenek be. Mivel az engedélyezés korlátozott számú adat alapján történik, a Bizottság az EMA-val, az ECDC-vel és más érintett szervezetekkel együttműködve igyekszik egy olyan hatékony rendszert létrehozni, amely alkalmas az oltások használatát követően fellépő esetleges negatív hatások ellenőrzésére.

Világárvány esetén a Bizottság abban is segítséget nyújt az Európai Unió országai számára, hogy összehangolják intézkedéseiket, beleértve a védőoltásokkal összefüggő intézkedéseket is.

2009-ben a Bizottság segítséget nyújtott az Európai Unió országai számára a H1N1 pandémiás influenza (közismert nevén "sertésinfluenza") leküzdésére szolgáló oltási stratégia  kifejlesztésében.