Védőoltások

Influenza

A védőoltások nélkülözhetetlenek az influenza elleni védekezéshez. Az Európai Unióban becslések szerint csak a szezonális influenza elleni védőoltásnak évente 37 ezer ember köszönheti életét.

Szezonális influenza elleni védőoltás

Minden évben más és más influenzavírus-törzsek jelennek meg, ezért csak úgy szerezhetünk védettséget ellenük, ha évről évre beadatjuk magunknak a szezonális védőoltásokat. Az Európai Bizottság 2014-ben szolgálati munkadokumentumban adott időközi értékelést a szezonális influenza elleni védőoltásról szóló tanácsi ajánlás végrehajtásának aktuális állásáról és fejleményeiről, arra ösztönözve a tagállamokat, hogy törekedjenek a rizikócsoportok 75%-os átoltottságára.

A Bizottság az alábbi szervezetekkel dolgozik együtt annak érdekében, hogy Európa polgárai biztonságos és hatékony vakcinákhoz jussanak:

Világjárványok elleni oltóanyagok

Ha világjárvány tör ki, a Bizottság segít a tagállamoknak összehangolni válaszintézkedéseiket, illetve adott esetben a védőoltásokkal kapcsolatos lépéseiket. 2009-ben például szerepet vállalt a H1N1 pandémiás influenza (közismert nevén a „sertésinfluenza”) leküzdésére szolgáló tagállami immunizációs stratégiák kidolgozásában.

Mivel az oltóanyagot a járványt kiváltó vírustörzs pontos ismeretében lehet csak előállítani, néha több hónapot is várni kell a vakcinára. A Bizottság az EMA-val közösen ezért lépéseket tett annak érdekében, hogy világjárvány kitörésekor gyorsabb legyen a forgalombahozatali engedélyeztetés.

A Bizottság az EMA-val, az ECDC-vel és más érdekeltekkel együttműködésben olyan hatékony rendszer kialakításán dolgozik, amely módot nyújt a forgalomba hozott védőoltások esetleges káros mellékhatásainak regisztrálására és figyelemmel kísérésére.