Vaccination

Gripa

Cijepljenje ima ključnu ulogu u zaštiti ljudi od gripe. Procjenjuje se da se u Europskoj uniji cijepljenjem protiv sezonske gripe godišnje spriječi do 37 000 smrtnih slučajeva.

Sezonska cjepiva

Budući da se virusi sezonske gripe s godinama mijenjaju, potrebno se cijepiti svake godine kako bi cjepiva i dalje bila učinkovita. Europska komisija 2014. godine objavila je radni dokument službi koji sadržava privremenu analizu stanja provedbe Preporuke Vijeća o cijepljenju protiv sezonske gripe kojom se države članice EU-a potiče da svake godine osiguraju cijepljenje 75 % rizičnih skupina protiv sezonske gripe.

Kako bi se građanima osigurao pristup sigurnom i učinkovitom cjepivu Komisija surađuje s:

Pandemijska cjepiva

U slučaju pandemija, Komisija državama članicama EU-a pomaže koordinirati odgovor, uključujući mjere povezane s cjepivima. Primjerice, 2009. pomogla je razviti nacionalne strategije cijepljenja protiv pandemije gripe H1N1 („svinjska gripa”).

Budući da se cjepivo može razviti tek nakon identificiranja virusa (što ponekad traje više mjeseci), Komisija je u suradnji s EMA-om poduzela mjere za ubrzavanje postupka odobrenja za stavljanje na tržište nakon proglašenja pandemije.

S EMA-om, ECDC-om i drugim važnima dionicima surađivala je i na stvaranju učinkovitog sustava praćenja štetnih reakcija nakon upotrebe cjepiva.