Rokotukset

Influenssa

Rokottaminen on olennaisen tärkeää ihmisten suojaamisessa influenssalta.

Komissio haluaa huolehtia, että eurooppalaiset saavat turvallisia ja tehokkaita rokotteita. Tätä varten se tekee yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa:

Kausirokotteet

Kausittaiset influenssavirukset muuttuvat joka vuosi. Tämän vuoksi rokotteita on uudistettava vuosittain, jotta ne varmasti toimivat. Turvallisia ja tehokkaita rokotteita on olemassa, mutta siitä huolimatta riittävän moni eurooppalainen ei saa rokotetta.

Joulukuun 22. päivä 2009 Euroopan neuvosto hyväksyi kausi-influenssarokotuksia koskevan suosituksen. Tavoitteena oli saada entistä suurempi osuus riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä ottamaan rokote – 75 % vuoteen 2015 mennessä.

Pandemiarokotteet

Pandemian ilmaantuessa rokotetta ei voi tuottaa, ennen kuin pandemian aiheuttava uusi virus on kyetty tunnistamaan. Vasta useiden kuukausien kuluttua voidaan erityinen pandemiarokote ottaa käyttöön.

Komissio on tehnyt yhteistyötä Euroopan lääkeviraston kanssa nopeuttaakseen uusien lääkkeiden myyntilupien myöntämistä pandemian toteamisen jälkeen. Lupia myönnettäessä kaikkea tietoa ei ole vielä saatavilla, minkä vuoksi komissio on tehnyt Euroopan lääkeviraston, Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen sekä muiden sidosryhmien kanssa yhteistyötä, jonka tavoitteena on luoda tehokas järjestelmä rokotteen käytön jälkeen ilmenevien haitallisten reaktioiden seurantaa varten.

Pandemian ilmaantuessa komissio auttaa EU-maita koordinoimaan rokottamista ja muuta toimintaa.

Vuonna 2009 komissio auttoi EU-maita kehittämään rokottamisstrategian sikainfluenssana tunnettua H1N1-influenssapandemiaa vastaan .