Vaccinare

Virusul papiloma uman (HPV)

Cancerul de col uterin este cea de-a doua formă de cancer care afectează femeile cu vârsta între 15 şi 44 de ani, după cancerul de sân. În ţările în care se derulează programe de depistare a cancerului, numărul de îmbolnăviri şi de decese cauzate de cancerul de col uterin a scăzut semnificativ. Boala rămâne însă una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor din UE.

Cancerul de col uterin este provocat, în general, de anumite tipuri de virus papiloma uman (HPV). Diferite studii au detectat prezenţa acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.

Două vaccinuri împotriva HPV, autorizate de UE

După primirea avizului comitetului ştiinţific al Agenţiei Europene pentru Medicamente, UE a autorizat comercializarea a două vaccinuri împotriva HPV:

Acestea previn infecţiile cu cele două tipuri principale de virus care determină apariţia cancerului de col uterin.

Platforma de colaborare şi grupul de experţi al UE

Ţările UE utilizează platforma VENICE pentru a face schimb de informaţii cu privire la imunizarea faţă de HPV şi la alte activităţi în domeniu. Rolul Comisiei este acela de intermediar/coordonator.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor finanţează funcţionarea platformei şi a creat un grup de experţi care analizează posibilitatea introducerii vaccinării împotriva HPV în ţările UE. În 2008, grupul a publicat un raport axat pe:

  • evaluarea ştiinţifică a vaccinului HPV
  • o serie de programe de depistare a cazurilor de cancer de col uterin
  • grupurile de persoane vizate
  • strategii privind furnizarea vaccinurilor
  • aspecte legate de costuri
  • monitorizare şi evaluare
  • priorităţile pentru cercetare

Depistarea cancerului (screening)

Vaccinurile HPV nu oferă o protecţie totală împotriva cancerului de col uterin.

Vaccinurile existente vizează doar anumite tipuri de virus, responsabile pentru circa 70% din cazurile de cancer înregistrate în rândul femeilor din întreaga lume. În plus, niciun vaccin nu are o eficienţă de 100%.

De aceea, vaccinarea nu poate înlocui programele de depistare la care trebuie să participăm în mod regulat.

Se recomandă ca autorităţile să desfăşoare un program de depistare pentru toată populaţia, înainte de a introduce vaccinarea împotriva HPV. Programul trebuie să respecte orientările europene pentru asigurarea calităţii screeningului şi a diagnosticării cancerului de col uterin.

Recomandarea UE privind depistarea cancerului