Vaccinatie

Humaan papillomavirus (HPV)

Voor vrouwen in de EU van 15 tot 44 jaar is baarmoederhalskanker na borstkanker de meestvoorkomende vorm van kanker. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door bepaalde stammen van het humaan papillomavirus (HPV). Uit verschillende onderzoeken blijkt dat HPV wordt aangetroffen bij ruim 90% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Er zijn vaccins die besmetting met de soorten HPV die het vaakst kanker veroorzaken, kunnen verhinderen. Landen met een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker hebben het aantal ziekte- en sterfgevallen flink teruggedrongen.

EU-vergunning - twee HPV-vaccins

Na het groene licht van het wetenschappelijk comité van het Europees Geneesmiddelenbureau heeft de EU toestemming gegeven om twee HPV-vaccins op de markt te brengen, die infecties voorkomen met de twee meestvoorkomende HPV-stammen die baarmoederhalskanker veroorzaken:

Europees samenwerkingsplatform en groep van deskundigen

De EU-landen wisselen informatie uit over HPV-vaccinatie en andere HPV-gerelateerde activiteiten via het VENICE-platform.

De Europese Commissie treedt op als facilitator/coördinator. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding financiert het platform en heeft een groep van deskundigen opgericht die zich bezighoudt met de introductie van HPV-vaccinatie in de EU-landen.

Kankerscreening

De HPV-vaccins bieden geen 100 % bescherming tegen baarmoederhalskanker en vaccinatie kan de bestaande baarmoederhalskankerscreening niet vervangen. De nationale overheden in de EU-landen worden aangemoedigd om te zorgen voor een systematisch bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker door middel van uitstrijkjes en pas daarna HPV-vaccinatie in te voeren. Bij dit bevolkingsonderzoek moet rekening worden gehouden met de Europese richtlijnen voor baarmoederhalskankerscreening en diagnose.