Védőoltások

Humán papillomavírus (HPV)

Az Európai Unióban a 15–44 éves nőknél a méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség (az emlőrák után). A méhnyakrákért a humán papillomavírus (HPV) bizonyos törzsei felelősek. Különböző tanulmányok szerint a HPV a méhnyakrákos megbetegedések több mint 90%-ában van jelen.

A HPV-fertőzés ellen ma már léteznek vakcinák, ami azért fontos, mert ez a kórokozó gyakran okoz méhnyakrákot. Azokban az országokban, ahol vannak méhnyakrákszűrési programok, jelentősen csökkent a méhnyakrákos esetek és elhalálozások száma.

Uniós engedély két HPV-vakcinának

Az EU engedélyt adott két HPV-vakcina forgalomba hozatalára, miután az Európai Gyógyszerügynökség tudományos bizottsága ehhez zöld utat adott. A méhnyakrák kialakulásához vezető két fő HPV-törzs ellen nyújtanak védelmet a védőoltások:

Uniós együttműködési platform és szakértői csoport

Az uniós tagállamok a VENICE (Vaccine European New Integrated Collaboration Effort) platformon keresztül cserélnek egymással információt a HPV-immunizációról és a HPV-vel kapcsolatos egyéb tevékenységeikről. A platform Európai projekt a tagállamok oltási programjainak megismerésére, közös indikátorok felállítására és az elérhető ismeretek európai szintű integrálására.

Az Európai Bizottság az együttműködést elősegítendő, koordinátori szerepet tölt be. A platform működését az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ finanszírozza. A központ egy szakértői csoportot is létrehozott, amelynek feladata a HPV elleni védőoltások EU-országokban való bevezetésének elősegítése.

Rákszűrés

A HPV elleni védőoltás nem ad teljes védelmet a méhnyakrákkal szemben, ezért nem helyettesíti a rendszeres szűrővizsgálatokat. Az EU arra ösztönzi a tagállami hatóságokat, hogy szervezett módon gondoskodjanak a HPV elleni védőoltás bevezetése előtt a lakosság egészére kiterjedő méhnyakrákszűrési program bevezetéséről. Az ilyen szűrővizsgálatokat a méhnyakrákszűrés és -diagnosztika minőségbiztosítására vonatkozó európai iránymutatások alapján kell elvégezni.