Védőoltások

Humán papillomavírus

Az Európai Unióban a 15 és 44 év közötti nőknél az emlőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a méhnyakrák. Azokban az országokban, ahol méhnyakrákszűrési programok működnek, lényegesen csökkent a méhnyakrákos esetek és a halálos megbetegedések száma, ám mégis az egyik leggyakoribb halozási ok az Európai Unióban élő nők körében.

A méhnyakrák kialakulását a humán papillomavírus (HPV) bizonyos törzsei okozzák. A különböző felmérésekbena méhnyakrákos megbetegedések több mint 90%-ában kimutatták a HPV jelenlétét.

Az EU engedélyezési eljárása – két HPV-oltás

Miután az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség tudományos bizottsága zöld utat adott, az EU két HPV elleni oltás forgalomba hozatalát engedélyezte:

Ezek a védőoltások megakadályozzák a méhnyakrákot okozó két fő HPV-törzs esetében a fertőzés kialakulását.

Uniós együttműködési platform és szakértői csoport

Az Európai Unió országai a VENICE (Vaccine European New Integrated Collaboration Effort) platform keretében információt cserélhetnek a HPV vírus semlegesítésével, illetve más, HPV-vel összefüggő tevékenységgel kapcsolatban. Au Európai Unió Bizottsága támogatóként/koordinátorként vesz részt a munkában.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ a platform finanszírozása mellett létrehozott egy szakértői csoportot, amelynek feladata a HPV védőoltások EU-országokban történő bevezetésének elősegítése. A 2008. évi jelentésében a szakértői csoport elsősorban a következőket vizsgálta:

  • a HPV védőoltás tudományos értékelése
  • méhnyakrák szűrési programok
  • célcsoportok
  • megvalósítási stratégiák
  • költségek
  • ellenőrzés és értékelés
  • jövőbeni kutatási prioritások

Rákszűrés

A HPV elleni védőoltás nem nyújt 100%-os védelmet a méhnyakrákkal szemben

Azok a HPV-fajták, amelyekkel szemben az oltóanyagok védelmet nyújtanak, a méhnyakrákos megbetegedések mintegy 70%-át teszik ki világszerte. Ezenkívül nincs 100%-os hatékonysággal működő védőoltás.

A HPV ellenivédőoltás nem helyettesíti a rendszeres méhnyakrák szűréseket.

A HPV elleni védőoltások bevezetése előtt a hatóságoknak ajánlatos szervezett, a lakosság egészére kiterjedő, hüvelyteszteket magában foglaló méhnyakrákszűréseket végezni. Az ilyen szűréseket a méhnyakrák szűrés és diagnózis minőségbiztosítására vonatkozó Európai iránymutatások alapján kell elvégezni

Lásd még az Európai Unió ajánlása