Vaccinare

Vaccinarea copiilor

Vaccinarea este o modalitate sigură şi eficientă prin care vă puteţi proteja copiii împotriva anumitor boli infecţioase.
În fiecare ţară din UE există un program de vaccinare care prevede ce vaccinuri trebuie administrate în timpul copilăriei, la anumite vârste. În ciuda acestor programe, numărul copiilor care nu sunt vaccinaţi, fiind supuşi astfel riscului de a se îmbolnăvi grav, rămâne ridicat.

Îmbunătăţirea nivelului de imunizare a copiilor în Europa

În 2011, Consiliul a subliniat necesitatea îmbunătăţirii nivelului de imunizare a copiilor în UE (a se vedea concluziile Consiliului). Pentru aceasta, Comisia Europeană, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) acordă sprijin ţărilor UE:

  • acordând consiliere privind măsurile esenţiale pe durata epidemiilor de boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare
  • finanţând proiecte  referitoare la imunizare, prin Programul privind sănătatea
  • sporind calitatea şi cantitatea informaţiilor destinate monitorizării nivelului de imunizare (prin reţeaua VENICE)
  • încurajând asociaţiile europene din domeniul medical să participe la popularizarea programelor de vaccinare a copiilor în rândul părinţilor
  • furnizând informaţii obiective şi documentate atât personalului medico-sanitar (ex. rapoartele europene publice de evaluare), cât şi publicului larg (ex. ECDC TV).