Védőoltások

Gyermekkori immunizáció

Az immunizáció biztonságos és költséghatékony módja annak, hogy az emberek (különösen a csecsemők és a gyerekek) ne kapjanak el bizonyos fertőző betegségeket.
Minden uniós tagállamnak van egy ún. védőoltási ütemterve, amely útmutatást ad az ajánlott gyermekkori vakcinákról. Ennek ellenére túl sok az olyan gyermek Európában, akik nem kapnak meg minden oltást és ezért nem alakul ki bennük ellenállás bizonyos potenciálisan életveszélyes betegségek ellen.

Az uniós szintű gyermekkori immunizáció arányának javítása

A gyermekkori immunizációról szóló tanácsi következtetésekben (2011) az EU állam-, illetve kormányfői megállapodtak abban, hogy az Uniónak meg kell erősítenie a gyerekek ellenállóképességét. Az Európai Bizottság, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ezt követően az alábbi tevékenységekkel támogatja az uniós tagállamokat:

  • tanácsot ad a bevált gyakorlatokra épülő intézkedésekkel kapcsolatban az olyan betegségek kitörése alkalmával, amelyek védőoltással megelőzhetők
  • immunizációs projekteket  finanszíroz az egészségügyi programon keresztül
  • javítja a vakcinázási arány nyomon követéséhez szükséges adatokat (a VENICE hálózat segítségével)
  • arra ösztönzi az egészségügyi dolgozók európai szövetségét, hogy hívja föl a szülők figyelmét a gyermekkori immunizáció fontosságára
  • objektív és tényeken alapuló információkkal látja el az egészségügyi dolgozókat (pl. európai nyilvános értékelő jelentés) és a nagyközönséget (pl. ECDC TV)