Dohányzás

Nemzetközi együttműködés a dohányzásmentes világért

Az Európai Unió nemcsak határain belül, hanem nemzetközi partnereivel együttműködve globális szinten is arra törekszik, hogy csökkenjen a dohánytermékek fogyasztása. A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény nemzetközi egészségvédelmi megállapodás, melyet eddig 177 ország írt alá. Ratifikációja, vagyis 2005 óta a globális keretegyezmény nemzetközi súlya tovább növekedett a jogi és szakpolitikai döntéshozatalban. Végrehajtásában az EU tagállamai az Európai Bizottsággal közösen tevékenyen részt vesznek.

Az egyezmény részes feleinek konferenciái

Az egyezmény részes felei kétévente konferencián vesznek részt, ahol határozatokat hoznak, továbbá jegyzőkönyveket és iránymutatásokat fogadnak el. A részes felek konferenciájának a feladata az is, hogy az egyezmény teljes körű végrehajtását biztosítsa.

Iránymutatások

A részes felek konferenciája számos témában iránymutatást fogadott el:

A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény 5.3. cikkének végrehajtására vonatkozó iránymutatások (a dohányzás visszaszorítását célzó népegészségügyi szakpolitikák védelme a dohányipar kereskedelmi és egyéb érdekeivel szemben)
A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény 8. cikkének végrehajtására vonatkozó iránymutatások (védelem a dohányfüstnek való kitettséggel szemben)
A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény 9. és 10. cikkének végrehajtására vonatkozó részleges iránymutatások (a dohánytermékek összetételének és az összetétel nyilvánosságra hozatalának szabályozása)
A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény 11. cikkének végrehajtására vonatkozó iránymutatások (a dohánytermékek csomagolása és címkézése)
A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény 12. cikkének végrehajtására vonatkozó iránymutatások (egészségnevelés, kommunikáció, képzés és ismeretterjesztés)
A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény 13. cikkének végrehajtására vonatkozó iránymutatások (dohánytermékek reklámozása, eladásösztönzés és szponzorálás)
A dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény 14. cikkének végrehajtására vonatkozó iránymutatások (a kereslet csökkentését szolgáló, a dohányfüggőséggel és a leszokással kapcsolatos intézkedések)