Tutun

Medii fără fum de țigară

Potrivit unor estimări moderate, în 2002, peste 79 000 de adulți din UE, dintre care 19 000 de nefumători, au decedat din cauza expunerii la fumul de țigară la domiciliu (72 000) și la locul de muncă (7 300).

Rezultatele unui sondaj Eurobarometru  din martie 2009 arată că 84 % din cetățenii UE ar prefera ca fumatul să fie interzis în birouri și în general la locurile de muncă situate în interior, 79 % ar dori ca acesta să fie interzis în restaurante, iar 61 % ar dori ca și barurile și cafenelele să interzică fumatul în interior.

Protejarea cetățenilor UE împotriva fumatului pasiv

În prezent, 17 țări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania și Ungaria. Aceste țări au interzis total fumatul în spații publice închise, în mijloacele de transport în comun și la serviciu (cu doar câteva mici excepții).

Statutul reglementărilor împotriva fumatului în UE

În februarie 2013, Comisia a publicat un raport privind stadiul punerii în aplicare a recomandării din 2009 a Consiliului privind mediile fără fum de tutun. Potrivit raportului:

  • Toate țările din UE au adoptat măsuri pentru a-și proteja cetățenii de expunerea la fumul de tutun. Măsurile naționale diferă considerabil ca amploare și domeniu de aplicare. Cele mai stricte măsuri au fost introduse de Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Malta și Spania.
  • Punerea în aplicare a legislației pare a pune însă probleme în unele state membre. Legislația complexă (mai exact, cea la care se aplică derogări) s-a dovedit a fi deosebit de greu de pus în aplicare.
  • Ratele efective de expunere a cetățenilor UE au scăzut în perioada 2009-2012 (de exemplu, de la 46 % la 28 % în baruri și cafenele).
  • În Belgia, Spania și Polonia, adoptarea unei legislații cuprinzătoare a dus la scăderi foarte semnificative ale ratelor de expunere la fumul de tutun, într-un termen scurt.
  • Efectele benefice alelegislației împotriva fumatului asupra sănătății sunt imediate și includ o reducere a incidenței atacurilor de cord și îmbunătățirea sănătății aparatului respirator. Din punct de vedere economic, impactul acestor norme este fie pozitiv, fie minim.

Raportul privind normele împotriva fumatului aplicate în țările din UE: 

Recomandarea Consiliului

Recomandarea Consiliului privind mediile fără fum de tutun a fost adoptată, în urma unui proces consultativ  și legislativ, la data de 30 noiembrie 2009. Aceasta invita statele membre să acționeze pe trei fronturi principale:

  • să adopte și să aplice legi care să reducă expunerea cetățenilor la fumul de tutun în spațiile publice închise, la locurile de muncă din interior și în mijloacele de transport în comun, în termen de trei ani de la adoptarea recomandării
  • să sprijine legislația împotriva fumatului prin măsuri menite să protejeze copiii și să încurajeze renunțarea la fumat, precum și prin avertismentele vizuale de pe pachetele de țigări sau tutun.
  • să consolideze cooperarea la nivelul UE prin instituirea unei rețele de puncte focale naționale pentru controlul tutunului.

Comunicate de presă

Documente conexe

Documente importante referitoare la mediile fără fum de tutun