Dohányzás

Dohányfüstmentes környezet

Óvatos becslések szerint több mint 79 000 felnőtt, köztük 19 000 nemdohányzó halálát okozta 2002-ben az EU tagállamaiban a dohányfüstnek való otthoni vagy munkahelyi kitettség (72 000, illetve 7300 haláleset).

Egy 2009 márciusában készített Eurobarométer felmérésben  az uniós polgárok 84%-a foglalt állást a füstmentes irodák és zárt légterű munkahelyek, 79%-a a füstmentes éttermek és 61%-a a füstmentes bárok és kocsmák mellett.

A passzív dohányzással szembeni védőintézkedések

Jelenleg tizenhét uniós tagállamban vannak érvényben átfogó dohányzásellenes törvények. E rendelkezések Írországban, az Egyesült Királyságban, Görögországban, Bulgáriában, Máltán, Spanyolországban és Magyarországon a legszigorúbbak, ahol – néhány ritka kivételtől eltekintve – teljes mértékben tilos zárt nyilvános helyeken, a tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen dohányozni.

A füstmentességet célzó uniós jogszabályok helyzete

2013 februárjában a Bizottság összefoglaló jelentést tett közzé a dohányfüstmentes környezetről szóló 2009-es tanácsi ajánlás végrehajtásáról. A jelentés a következőképpen mutatja be a füstmentességet célzó uniós jogszabályok helyzetét:

  • Valamennyi tagállam foganatosított a lakosság dohányfüsttel szembeni védelmére irányuló intézkedéseket. A nemzeti intézkedések dimenziója és hatálya jelentős eltéréseket mutat. A legszigorúbb intézkedéseket Írország, az Egyesült Királyság, Görögország, Bulgária, Málta, Spanyolország és Magyarország vezette be.
  • Néhány tagállam esetében a jogszabályok érvényre juttatása problémákba ütközik. Különösen az összetett szabályozás (a mentességeket is tartalmazó jogszabályok) érvényesítése bizonyult nehéz feladatnak.
  • A dohányfüstnek való tényleges kitettség aránya az uniós polgárok körében 2009 és 2012 között csökkent, a bárokban és kocsmákban például 46%-ról 28%-ra esett vissza.
  • Belgium, Spanyolország és Lengyelország azon országokat képviseli, ahol az átfogó jogszabályok elfogadását követően rövid időn belül jelentősen csökkent a dohányfüstnek való kitettség.
  • A füstmentességet célzó szabályozás egészségre gyakorolt hatása azonnal érezhető: egyrészt csökken a szívrohamok előfordulásának aránya, másrészt javulás tapasztalható a légzőszervi megbetegedések terén is. A füstmentességet célzó szabályozás gazdasági hatása pozitív vagy semleges.

Tekintse meg a füstmentességet célzó különböző uniós jogszabályokról készült jelentést: 

A Tanács ajánlása

A dohányfüstmentes környezetről szóló tanácsi ajánlás a megelőző konzultáció  és jogalkotási folyamat eredményeként 2009. november 30-án került elfogadásra. Az ajánlás a tagállamoktól konkrét intézkedéseket vár a következő három fontos területen:

  • Az ajánlás elfogadásától számított három éven belül olyan törvények elfogadását és végrehajtását sürgeti, amelyek teljes védelmet biztosítanak a polgároknak a zárt nyilvános helyeken, a munkahelyeken és a tömegközlekedésben a dohányfüst hatásaival szemben.
  • A dohányzásellenes törvények kiegészítését várja el olyan támogató intézkedésekkel, mint a gyermekek védelme, a dohányzásról való leszokás ösztönzése és a dohánytermékek csomagolásán feltüntetett képes figyelmeztetések.
  • Az uniós szintű együttműködés megerősítésére szólít fel a dohányzás elleni küzdelem nemzeti kapcsolattartó pontjait összefogó hálózat felállítása révén.

Sajtóközlemények

Kapcsolódó dokumentumok

Alapdokumentumok a dohányfüstmentes környezet témájában