Tutun

Politica

Cel mai ușor lucru din lume e să te lași de fumat! Eu, de exemplu, m-am lăsat de vreo 14 mii și câteva sute de ori!" - Mark Twain

La nivelul UE, consumul de tutun este cel mai important risc pentru sănătate care poate fi evitat. El reprezintă cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, provocând anual moartea a aproape 700 000 de persoane. Potrivit statisticilor, circa 50% dintre fumători mor prematur (în medie, cu 14 ani mai devreme).

În plus, fumătorii își petrec mai mulți ani din viață suferind de probleme de sănătate. Consumul de tutun este asociat cu numeroase forme de cancer și boli cardiovasculare și respiratorii, cauzând mai multe probleme decât alcoolul, drogurile, hipertensiunea, excesul de greutate sau colesterolul mărit.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor din UE rămâne ridicat (26% din totalul populației și 25% din numărul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani).

Priorități pentru politica în domeniu

Pentru a redresa această situație, Uniunea Europeană și statele membre au luat diverse măsuri de control al tutunului, sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare.

Aceste măsuri includ:

Din perspectiva sănătății publice, măsurile își propun să protejeze populația de efectele periculoase ale fumatului și ale altor forme de consum de tutun, inclusiv fumatul pasiv. Obiectivul lor este, în special, de a-i motiva pe europeni să nu se apuce de fumat sau să renunțe la acest obicei. O atenție deosebită se acordă fumatului în rândul tinerilor, deoarece tutunul este un produs care creează dependență, iar 94% dintre fumători încep să fumeze înainte de a împlini vârsta de 25 ani.

Produsele din tutun

Date fiind amploarea comerțului transfrontalier cu produse din tutun și diferențele majore dintre legislațiile naționale, produsele din tutun trebuie reglementate la nivel european. Normele UE garantează că toți consumatorii beneficiază de același nivel de protecție în toate statele membre. Noua Directivă privind produsele din tutun , care reglementează fabricarea, prezentarea și comercializarea tutunului și a produselor aferente, a fost adoptată la data de 3 aprilie 2014.

Acțiuni la nivel internațional

UE colaborează și cu partenerii internaționali  pentru a reduce consumul de tutun la nivel global. Statele membre, alături de Comisia Europeană, au aderat la Convenția-cadru a OMS pentru controlul tutunului (CCCT), un tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, al cărui obiectiv este să reducă efectele nocive ale consumului de tutun asupra sănătății și a economiei.