Dohányzás

Szakpolitika

„A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem.” – Mark Twain

Az Európai Unióban az elkerülhető egészségügyi kockázatok listáját a dohányzás vezeti. A korai elhalálozás kiváltó okai között is a dohánytermékek fogyasztása áll első helyen: évente közel 700 000 ember halála írható a számlájára. A dohányosok mintegy 50%-a idő előtt – nem dohányzó kortársaiknál átlagosan 14 évvel korábban – hal meg.

Tény továbbá az is, hogy a dohányosok körében magasabb a betegségben töltött életévek száma. Sok daganatos megbetegedés, illetve szív- és érrendszeri, valamint légúti betegség kialakulásának van köze a dohányzáshoz, mely több egészségügyi problémát okoz, mint az alkohol- vagy a kábítószer-fogyasztás, a magas vérnyomás, a túlsúly vagy a magas koleszterinszint.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években jelentős előrelépés történt a dohányzás visszaszorítása terén, a dohányosok száma továbbra is igen magas az EU-ban: arányuk a teljes népesség körében 28%, a 15–24 év közötti fiatalok körében pedig 29%.

Szakpolitikai prioritások

A helyzet javítása érdekében az Európai Unió és tagállamai számos intézkedést hoztak a dohányzás visszaszorításáért: jogszabályokat fogadtak el, ajánlásokat dolgoztak ki és tájékoztatási kampányokat indítottak a témában.

A szakpolitikai intézkedések között említhetők a következők:

Népegészségügyi szempontból nézve az intézkedések arra irányulnak, hogy megvédjék a polgárokat a dohányzáshoz és a dohánytermék-fogyasztás egyéb formáihoz köthető egészségügyi veszélyektől, köztük a passzív dohányzás következményeitől. Alapvetően azt hivatottak elősegíteni, hogy minél többen szokjanak le a dohányzásról, illetve hogy minél kevesebben szokjanak rá a dohánytermékek fogyasztására. Az intézkedések kidolgozása és végrehajtása során kiemelt figyelmet kap a fiatalkori dohányzás kérdése, mivel a dohányosok 94%-a 25 év alatti életkorban kezd el dohányozni, és mert a dohánytermékek függőséget okoznak.

Dohánytermékek

EU-szerte egységes szabályozásra van szükség, tekintettel arra, hogy a dohánytermékek tagállami határokon átívelő kereskedelme igen élénk, illetve arra, hogy a tagállamok nemzeti jogszabályai közötti eltérésekben kockázatok rejlenek. Az uniós szabályok biztosítják, hogy minden fogyasztó azonos szintű védelemben részesüljön Unió-szerte. 2016. május 20-tól az EU összes tagállamában alkalmazni kell a dohánytermékek és kapcsolódó termékek gyártásáról, kiszereléséről és értékesítéséről szóló új dohánytermék-irányelvet.

Nemzetközi erőfeszítések

Az Európai Unió nemcsak határain belül, hanem nemzetközi partnereivel együttműködve globális szinten is arra törekszik, hogy csökkenjen a dohánytermékek fogyasztása. Az uniós tagállamok az Európai Bizottsággal együtt tevékenyen részt vesznek a dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény végrehajtásában. Az egyezmény jogilag kötelező érvényű nemzetközi szerződés, mely a dohánytermékek fogyasztásából eredő káros egészségügyi és gazdasági hatásokat hivatott mérsékelni.