Tobacco

Politika

Mark Twain kazao je: „Ostaviti se pušenja? Ništa lakše! Učinio sam to već tisuću puta”.

U Europskoj uniji potrošnja duhana najveći je rizik za zdravlje koji je moguće izbjeći. Glavni je razlog prerane smrti u EU-u – od posljedica potrošnje duhana godišnje umre gotovo 700 000 ljudi. Otprilike 50 % pušača umire prerano (u prosjeku 14 godina ranije).

Osim toga, pušači više godina života provedu lošeg zdravlja. Mnogi oblici raka, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti povezani su s potrošnjom duhana. Duhan uzrokuje više problema nego alkohol, droge, visoki krvni tlak, prekomjerna tjelesna težina ili povišena razina kolesterola.

Usprkos znatnom napretku ostvarenom posljednjih godina, broj pušača u EU-u i dalje je visok: puši 28 % ukupnog stanovništva i 29 % mladih Europljana između 15. i 24. godine života.

Prioriteti politike

Za rješavanje tog problema Europska unija i njezine države članice poduzele su različite mjere za kontrolu duhana u obliku zakonodavstva, preporuka i informativnih kampanja.

Te mjere politike uključuju:

Sa stajališta javnog zdravlja tim se mjerama želi zaštititi građane od štetnih posljedica pušenja i drugih oblika potrošnje duhana, uključujući pasivno pušenje. Nastoji se prije svega pomoći pušačima da prestanu pušiti, odnosno odgovoriti ih od početka pušenja. Posebna pozornost pridaje se mladim pušačima, s obzirom na činjenicu da je duhan proizvod koji izaziva ovisnost i da 94 % pušača počinje pušiti prije 25. godine života.

Duhanski proizvodi

Uzimajući u obzir znatan opseg prekogranične trgovine duhanskim proizvodima i rizik koji proizlazi iz različitosti nacionalnih zakonodavstava, potrebna su pravila na razini EU-a. Tim se pravilima osigurava jednaka zaštita svih potrošača u EU-u. Nova Direktiva o duhanskim proizvodima o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duhanskih i srodnih proizvoda počela se primjenjivati u državama članicama EU-a 20. svibnja 2016.

Međunarodni kontekst

EU surađuje i s međunarodnim partnerima kako bi se smanjila potrošnja duhana na svjetskoj razini. Države članice EU-a i Europska komisija aktivni su partneri Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom (FCTC), pravno obvezujućeg međunarodnog ugovora kojim se želi smanjiti štetni učinak potrošnje duhana na zdravlje i gospodarstvo.