Kajenje

Protikadilske kampanje EU

Kar 26 % Evropejcev kadi in v Evropski uniji je kajenje še vedno glavni vzrok smrti in bolezni, ki bi se jih sicer dalo preprečiti. 59 % kadilcev je poskusilo nehati kaditi, 20 % med njimi uspešno.

Evropska komisija poleg ukrepov splošnega nadzora nad tobačnimi izdelki že dolgo izvaja tudi ukrepe za preprečevanje in opuščanje kajenja.

V zadnjih letih je pripravila več pobud, ki se lotevajo bremena kajenja v Evropi. Družbo EU naj bi celotni stroški kajenja stali 544 milijard evrov leta 2009 : z vsakim kadilcem, ki neha kaditi, se torej zmanjša finančno breme za evropske zdravstvene sisteme in gospodarstvo.

Nekdanji kadilci so nepremagljivi (2014-2016)

Kampanja Nekdanji kadilci so nepremagljivi  je v tem zadnjem krogu še udarneje prepričevala kadilce v starostni skupini 25–34 let, naj opustijo kajenje, in sicer z opozarjanjem na številne prednosti, ki jih ima življenje brez cigaret, ter s pomočjo pri opuščanju kajenja. Kadilci, ki nehajo kaditi, lahko pričakujejo boljše zdravje in počutje, več razpoložljivega dohodka za druge stvari in boljšo kakovost življenja na splošno.

Nekdanji kadilci so nepremagljivi (2011-2013)

Nova kampanja Nekdanji kadilci so nepremagljivi  je spodbujala državljane, naj prenehajo kaditi, in ponujala pomoč pri tem. Opozarjala je na nevarnost kajenja in pripomogla k uresničitvi dolgoročnega cilja Evropske komisije v zvezi z „Evropo brez dima‟.

Kampanja HELP – Za življenje brez tobaka (2005–2010)

Predhodna kampanja HELP – Za življenje brez tobaka  (2005–2010) je bila namenjena preprečevanju in opuščanju kajenja ter je opozarjala na nevarnosti pasivnega kajenja. Ciljna skupina so bili mladi Evropejci v starosti 15 do 25 let.