Tutun

Campanii UE împotriva fumatului

În Europa, procentul de fumători este de 26 % din totalul populației, iar fumatul rămâne, în continuare, principala cauză de deces și îmbolnăvire care ar putea fi evitată. 59 % dintre fumătorii din UE au încercat să se lase de fumat și 20 % au și reușit.

Comisia Europeană are deja o tradiție în domeniul prevenirii și stopării fumatului, pe lângă măsurile mai generale de control al tutunului.

În ultimii ani, au fost elaborate numeroase inițiative pentru a informa publicul european cu privire la problemele cauzate de consumul de tutun. Potrivit estimărilor, fumatul i-a costat în total pe contribuabilii europeni 544 de miliarde EUR în 2009 . Prin urmare, orice fumător care renunță la acest obicei contribuie la ușurarea poverii financiare pe care o suportă sistemele sanitare și economiile europene.

„Ex-fumătorii sunt de neoprit” (2014-2016)

Ultima ediție a campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit”  și-a propus, mai mult ca niciodată, să ajute fumătorii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani să renunțe la fumat, prezentându-le beneficiile unui stil de viață fără fumat și oferindu-le instrumentul care îi poate ajuta să îl adopte. Pentru cei care decid să renunțe la fumat, perspectivele sunt pozitive: îmbunătățirea sănătății, mai puține cheltuieli și o calitate a vieții mai bună.

„Ex-fumătorii sunt de neoprit” (2011-2013)

Această ediție a campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit”  i-a încurajat pe cetățeni să se lase de fumat și le-a pus la dispoziție asistența necesară în acest sens. De asemenea, a reușit să mărească nivelul de conștientizare a pericolelor asociate fumatului și a contribuit la urmărirea obiectivului pe termen lung propus de Comisie sub denumirea de „Europa fără fum de țigară”.

„HELP - Pentru o viață fără tutun” (2005-2010)

Campania anterioară, „HELP - Pentru o viață fără tutun” , derulată între 2005 și 2010, a fost centrată pe prevenirea fumatului, renunțarea la fumat și fumatul pasiv și li s-a adresat tinerilor cu vârste între 15 și 25 de ani.