Dohányzás

Uniós dohányzásellenes kampányok

Az európaiak 26%-a dohányzik. A dohányzás továbbra is a leggyakoribb oka az Európai Unióban az olyan haláleseteknek és betegségeknek, amelyek megelőzhetőek lehettek volna. A dohányosok 59%-a próbált már leszokni a nikotinról, és 20%-uknak sikerült is.

Az Európai Bizottság a dohányzás visszaszorítását szolgáló általánosabb tevékenysége mellett már jó ideje tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy minél kevesebben kezdjenek el dohányozni, és minél többen szokjanak le a dohányzásról.

Az elmúlt években több kezdeményezés is indult Európában a dohánytermékek fogyasztásából eredő problémák leküzdésére. Becslések szerint a dohányzás 2009-ben összesen 544 milliárd euróba  került az Uniónak. Minden egyes ember, aki leszokott a dohányzásról, enyhít az európai egészségügyi rendszerekre és gazdaságokra rótt pénzügyi terheken.

A volt dohányosok megállíthatatlanok (2014–2016)

„A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány legutóbbi fejezete  a korábbinál még elszántabban törekedett arra, hogy segítsen a 25–34 éves fiataloknak a leszokásban. A kampány amellett, hogy eszközöket biztosít a leszokáshoz, felhívja a figyelmet a dohányzással felhagyók életében bekövetkező pozitív változásokra: javul az egészségük és a közérzetük, pénzt takaríthatnak meg, azaz végeredményben javul az életminőségük.

A volt dohányosok megállíthatatlanok (2011–2013)

A társadalmi célú kampánynak ez a szakasza  a dohányzásról való leszokás ösztönzésére helyezte a hangsúlyt, és ehhez segítséget is nyújtott. A dohányzás veszélyeire hívta fel a figyelmet és hozzájárult a Bizottság azon hosszú távú célkitűzésének megvalósításához, hogy Európát dohányfüstmentessé tegye.

HELP – A dohányfüstmentes életért (2005–2010)

A 2005 és 2010 közötti időszakban futó korábbi kampány, a HELP – A dohányfüstmentes életért  a rászokás megelőzésére, illetve a dohányzásról való leszokásra és a passzív dohányzás visszaszorítására fókuszált. Célcsoportját a 15–25 éves korosztály alkotta.