Prezentare generală
În ultimii ani, mai multe țări din UE au introdus așa-numita evaluare a tehnologiilor medicale (ETM). ETM măsoară valoarea adăugată a unei noi tehnologii medicale în comparație cu cele deja existente. Tehnologiile medicale sunt, de exemplu, medicamentele, echipamentele medicale și metodele de diagnosticare, tratament, reabilitare și prevenire.
Cum funcționează
Atunci când organismele implicate în ETM sunt invitate să evalueze o nouă tehnologie medicală, ele trebuie să evalueze dacă aceasta funcționează mai bine, la fel de bine sau mai slab decât alternativele existente. În acest scop, ele trebuie, de regulă, să evalueze efectul terapeutic al medicamentului, precum și efectele secundare potențiale, măsura în care influențează calitatea vieții și modul administrare.
De asemenea, ETM analizează și alte aspecte legate de utilizarea tehnologiei, de exemplu costurile pentru pacient și impactul asupra organizării sistemelor de sănătate în administrarea tratamentului. Prin urmare, este un proces multidisciplinar care sintetizează informații de natură medicală, economică, organizațională, socială și etică legate de utilizarea tehnologiei medicale într-un mod sistematic.
Impact
Principalul scop al ETM este de a le furniza factorilor de decizie informații bazate pe dovezi, pentru ca aceștia să poată formula politici de sănătate sigure, eficiente, axate pe pacient și care dau rezultate maxime cu costuri minime. De asemenea, ETM este utilizat de autoritățile naționale pentru a decide ce tehnologii ar trebui rambursate la nivel național.
Cooperarea UE în domeniul ETM
În majoritatea țărilor din UE, evaluarea tehnologiei medicale (ETM) este un element central pentru elaborarea unor politici de sănătate bine fundamentate.
Cooperarea UE în domeniul ETM are două componente principale:
- Rețeaua ETM conectează autoritățile sau organismele naționale responsabile de ETM. Rețeaua a fost instituită prin Directiva 2011/24/UE privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere, pentru a oferi îndrumare strategică și orientare politică în domeniul cooperării științifice și tehnice.
- Deși participarea la rețea este pe bază voluntară, toate statele membre ale UE au cerut să se afilieze și să participe la ea. Rețeaua ETM elaborează documente de politică și abordează domenii potențiale de colaborare, care sunt apoi puse în aplicare prin acțiunile comune de mai jos, în conformitate cu planul său de lucru.
- Acțiunea comună 3 a rețelei EUnetHTA este componenta științifică și tehnică a cooperării UE în domeniul ETM. Acesta a fost lansată în iunie 2016 și va continua până în 2020. Acțiunea comună este finanțată prin programul UE în domeniul sănătății și include organizații guvernamentale (din statele membre ale UE, statele în curs de aderare la UE țările din SEE și țările AELS), precum și un număr mare de agenții regionale și organizații non-profit care evaluează tehnologiile medicale în Europa sau contribuie la evaluarea lor.
Consolidarea cooperării UE în domeniul ETM după 2020
În programul său de lucru pe 2017, Comisia Europeană a anunțat că va introduce o inițiativă cu privire la consolidarea cooperării UE în domeniul ETM,pentru a îmbunătăți funcționarea pieței unice a produselor medicale.