Yleiskatsaus
Useat EU-maat ovat viime vuosina alkaneet toteuttaa terveysteknologian arviointeja (HTA). Terveysteknologian arvioinnissa mitataan terveydenhuoltoon liittyvän uuden teknologian tai menetelmän lisäarvoa verrattuna olemassa olevaan teknologiaan tai menetelmiin. Esimerkkejä terveysteknologiasta ja muista terveydenhuollon menetelmistä ovat lääkkeet, lääketieteelliset laitteet, diagnosointi-, hoito-, kuntoutus- ja ehkäisymenetelmät.
Arviointimenettely
Kun asiantuntijaelimiä pyydetään arvioimaan uutta terveysteknologiaa, niiden on arvioitava, toimiiko se paremmin, yhtä hyvin vai huonommin kuin olemassa olevat vaihtoehdot. Esimerkiksi lääkkeiden arvioinnissa on tyypillisesti arvioitava lääkkeen terapeuttista vaikutusta, mutta myös mahdollisia sivuvaikutuksia, vaikutuksia elämänlaatuun ja antotapoja.
Tässä yhteydessä arvioidaan myös muita terveysteknologian käyttöön liittyviä näkökohtia, kuten sen kustannuksia potilaalle ja sen vaikutusta terveydenhuoltojärjestelmien organisointiin, esimerkiksi hoidon antamiseen liittyviin järjestelyihin. Terveysteknologian arviointi on näin ollen monitieteellinen prosessi, jossa tarkastellaan teknologian käyttöön liittyviä lääketieteellisiä, taloudellisia, organisatorisia, yhteiskunnallisia ja eettisiä näkökohtia järjestelmällisellä tavalla.
Vaikutukset
Terveysteknologian arvioinnin päätarkoituksena on tarjota päättäjille objektiivista tietoa, jotta he voivat laatia turvallista ja tuloksellista terveyspolitiikkaa, joka on samalla potilaskeskeistä ja kustannustehokasta. Kansalliset viranomaiset hyödyntävät arviointeja myös tehdessään päätöksiä teknologian tai menetelmien vakuutuskorvattavuudesta kansallisella tasolla.
EU:n tason yhteistyö terveysteknologian arvioinnissa
Terveysteknologian arviointi on tärkeä osa terveyspolitiikkaan liittyvää päätöksentekoa useimmissa EU-maissa.
Arviontiin liittyvässä EU-tason yhteistyössä on kaksi keskeistä osaa:
- Terveysteknologian arviointiverkosto on alasta vastaavien kansallisten viranomaisten ja elinten yhteistyöelin. Potilaiden oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa annetulla direktiivillä 2011/24/EU käyttöön otettu verkosto antaa tieteelliseen ja tekniseen yhteistyöhön liittyvää strategista ohjausta ja poliittisia linjauksia.
- Arviointiverkoston jäsenyys on vapaaehtoinen, mutta kaikki EU-maat ovat liittyneet siihen ja osallistuvat sen toimintaan. Verkosto laatii toimintapoliittisia asiakirjoja, tarkastelee yhteistyömahdollisuuksia ja toteuttaa yhteisiä toimia EUnetHTA-hankkeessa työohjelmansa mukaisesti.
- EUnetHTA:n yhteinen toimi 3 on terveysteknologian arvioinnin alan tieteellistä ja teknistä EU-yhteistyötä varten perustettu hanke. Kesäkuussa 2016 käynnistetyn toimen on määrä päättyä vuonna 2020. Yhteinen toimi saa rahoitusta EU:n terveysalan toimintaohjelmasta, ja siinä on mukana EU-maiden, liittymisneuvotteluja käyvien maiden, ETA- ja Efta-maiden hallitusten nimeämiä organisaatioita sekä erilaisia alaan liittyviä alueellisia organisaatioita ja kansalaisjärjestöjä, jotka tekevät terveysteknologian arviointeja tai osallistuvat niihin.
EU:n tason arviointiyhteistyö vuoden 2020 jälkeen
Euroopan komissio ilmoitti vuoden 2017 työohjelmassaan aikovansa käynnistää aloitteen, jolla vahvistetaan terveysteknologian arviointia koskevaa EU-yhteistyötä parantaakseen terveydenhuoltotuotteiden sisämarkkinoiden toimintaa.