Evaluatie van gezondheidstechnologie

Gemeenschappelijk optreden (EUNetHTA)

De EU bevordert de samenwerking op het gebied van de evaluatie van gezondheidstechnologie door gemeenschappelijk optreden te steunen.

In 2004 hebben de Europese Commissie en de Raad van Ministers gevraagd om de oprichting van een duurzaam Europees netwerk voor de evaluatie van gezondheidstechnologie. In 2005 lanceerde een groep van 35 organisaties daarom het EUnetHTA 1-project (2006-2008), dat mogelijkheden en problemen voor een betere transnationale samenwerking onderzocht.

Sindsdien heeft de Europese Commissie aanzienlijke investeringen gedaan om de samenwerking tussen instanties voor de evaluatie van gezondheidstechnologie te ondersteunen. Er werd tweemaal een gemeenschappelijk optreden tot een goed einde gebracht, namelijk EUnetHTA 1 van 2010-2012 (budget van 6 miljoen euro) en EUnetHTA 2 van 2012-2015 (budget van 9,5 miljoen euro). Het eerste gemeenschappelijk optreden bracht effectieve en duurzame samenwerking in Europa in praktijk en het tweede versterkte de praktische toepassing van instrumenten voor en benaderingen van grensoverschrijdende samenwerking.

Een derde gemeenschappelijk optreden (EUnetHTA 3 met een budget van 20 miljoen euro) werd in juni 2016 gelanceerd en loopt tot 2020. Het bouwt voort op de lessen, successen en producten van zijn voorgangers.