Egészségügyi technológiák értékelése

EUNetHTA együttes fellépések

Az EU az EUnetHTA együttes fellépések támogatásával segíti elő az együttműködést az egészségügyi technológiaértékelés területén.

Az Európai Bizottság és a Miniszterek Tanácsa 2004-ben fenntartható európai hálózat létrehozását szorgalmazta az egészségügyi technológiaértékelés területén. Ennek vetette meg az alapját 2005-ben az EUnetHTA 1 projektet (2006–2008) elindító, 35 szervezetből álló csoport, mely munkájával a szorosabb nemzetközi együttműködés lehetséges módjait és fő nehézségeit tárta fel.

Azóta az Európai Bizottság jelentős beruházásokkal segítette az egészségügyi technológiaértékelésért felelős szervek együttműködését. Két együttes fellépésre (EUnetHTA JA) került sor: az EUnetHTA 1 fellépésre 2010 és 2012 között (6 millió eurós költségvetéssel), és az EUnetHTA 2 fellépésre 2012 és 2015 között (9,5 millió eurós költségvetéssel). Az első együttes fellépés létrehozta a gyakorlatban az eredményes és fenntartható európai együttműködés módozatait az egészségügyi technológiaértékelés területén, a második együttes fellépés pedig megerősítette az országok közötti egészségügyi technológiaértékelési együttműködés eszközeinek és közelítésmódjainak gyakorlati alkalmazását.

A harmadik együttes fellépés (a 20 millió eurós költségvetéssel gazdálkodó EUnetHTA 3) 2016 júniusában indult útjára, és 2020-ig tart. A harmadik együttes fellépés az előző fellépések tanulságaira, sikereire és eredményeire épül.