Health technology assessment

Zajedničke akcije EUNetHTA

Unija promiče suradnju u području procjene zdravstvenih tehnologija u obliku potpore zajedničkim akcijama EUnetHTA.

Europska komisija i Vijeće ministara zatražili su 2004. osnivanje održive europske mreže za procjenu zdravstvenih tehnologija. Proces je započet 2005. kada je skupina od 35 organizacija pokrenula projekt EUnetHTA 1 (2006. – 2008.), u okviru kojeg su ispitane mogućnosti i ključni izazovi pojačane nadnacionalne suradnje.

Otada je Europska komisija uložila znatna sredstva kako bi poduprla suradnju tijela za procjenu zdravstvenih tehnologija. Provedene su dvije zajedničke akcije EUnetHTA: Prva zajednička akcija EUnetHTA od 2010. do 2012. (s proračunom od 6 milijuna EUR) i Druga zajednička akcija EUnetHTA od 2012. do 2015. (s proračunom od 9,5 milijuna EUR). Prvom zajedničkom akcijom započeta je učinkovita i održiva suradnja u području procjene zdravstvenih tehnologija u Europi, a Drugom zajedničkom akcijom ojačana je praktična primjena alata i pristupa prekograničnoj suradnji u području procjene zdravstvenih tehnologija.

Treća zajednička akcija EUnetHTA (s proračunom od 20 milijuna EUR) pokrenuta je u lipnju 2016. i traje do 2020. Treća zajednička akcija nastavlja se na prethodne akcije, koristeći se njihovim iskustvima, postignućima i proizvodima.