State of Health in the EU

Gezondheidsprofielen per land

Deskundigen van de OESO en het waarnemingscentrum hebben voor 30 landen, alle EU-landen plus IJsland en Noorwegen, een nationaal gezondheidsprofiel opgesteld. Deze landprofielen van State of Health in the EU dienen als centrale informatiebron voor kennis en informatie over het gezondheidsstelsel van een land, in de vorm van een onderlinge vergelijking. Zij gaan vergezeld van een begeleidend verslag.

De gezondheidsprofielen per land geven een uitgebreid overzicht van de meest recente uitdagingen voor het gezondheidsbeleid in elk land en de antwoorden daarop. Daarbij is steeds gezocht naar een compromis tussen grondigheid en beknoptheid om de analyse voor een breed publiek toegankelijk en nuttig te maken. Hoewel de profielen een standaardmodel en -methodologie volgen, legt elk profiel het accent op de specifieke kenmerken van het land om de analyse zo relevant mogelijk te maken. Sinds de eerste editie van 2017zijn deze landprofielen uitgegroeid tot een bron van kennis en informatie voor iedereen die zich bezighoudt met gezondheidsbeleid in de EU.

Elk landprofiel geeft voor het betrokken land een korte samenvatting van de gezondheidstoestand, de gezondheidsdeterminanten (met de nadruk op gedragsgerelateerde risicofactoren), de organisatie van het gezondheidsstelsel en een analyse van de doeltreffendheid, toegankelijkheid en veerkracht van elk gezondheidsstelsel. Dit laatste element volgt de drieledige doelstelling voor de transformatie van de zorgstelsels in heel Europa uit de mededeling van 2014 van de Commissie om de gezondheidsstelsels voor te bereiden op de toekomst.

Landprofielen 2019

* Gebruik Internet Explorer als u deze files niet kunt openen in Google Chrome.

 Oostenrijk: Duits, Engels  Italië: Italiaans, Engels
 België: Nederlands, Frans, Engels  Letland: Lets, Engels
 Bulgarije: Bulgaars, Engels  Litouwen: Litouws, Engels
 Kroatië: Kroatisch, Engels  Luxemburg: Frans, Engels
 Cyprus: Grieks, Engels  Malta: Engels
 Tsjechië: Tsjechisch, Engels  Nederland: Nederlands, Engels
 Denemarken: Deens, Engels  Noorwegen: Noors, Engels
 Estland: Ests, Engels  Polen: Pools, Engels
 Finland: Fins, Engels  Portugal: Portugees, Engels
 Frankrijk: Frans, Engels  Roemenië: Roemeens, Engels
 Duitsland: Duits, Engels  Slowakije: Slowaaks, Engels
 Griekenland: Grieks, Engels  Slovenië: Sloveens, Engels
 Hongarije: Hongaars, Engels  Spanje: Spaans, Engels
 IJsland: IJslands, Engels  Zweden: Zweeds, Engels
 Ierland: Engels  Verenigd Koninkrijk: Engels

Gezondheidsprofielen per land 2017