State of Health in the EU

EU-maiden terveysprofiilit

OECD:n ja Euroopan terveysjärjestelmien ja -politiikkojen seurantakeskuksen asiantuntijat ovat laatineet 30 maakohtaista terveysprofiilia. Analyysi on laadittu kustakin EU-maasta sekä Islannista ja Norjasta. Terveyden tila EU:ssa -syklin maakohtaisiin terveysprofiileihin on koottu kattavasti tietoa maiden terveydenhuoltojärjestelmistä, ja tietoja vertaillaan myös EU:n laajuisesti. Terveysprofiilien perusteella on laadittu oheisraportti, jossa esitellään yleisiä kehityssuuntauksia.

EU-maiden terveysprofiileissa kuvataan kattavasti kunkin maan terveyspolitiikan haasteita ja ratkaisuja. Terveysprofiilit tarjoavat yhtaikaa tiiviitä ja perusteellisia analyyseja, joita voidaan käyttää monissa yhteyksissä. Profiilien laadinnassa sovelletaan vakiomuotoa ja -menetelmää, mutta analyysien sisältö on mukautettu vastaamaan kunkin EU-maan kannalta merkityksellisiä kysymyksiä. EU-maiden terveysprofiilit julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2017. Niistä on sen jälkeen tullut tärkeä tietolähde EU:n terveyspolitiikan toimijoille.

Terveysprofiileissa esitetään lyhyt yhteenveto kunkin maan terveystilanteesta, terveyden taustatekijöistä (kiinnittäen erityistä huomiota käytöslähtöisiin riskitekijöihin) ja terveysjärjestelmän rakenteesta. Niissä arvioidaan myös kunkin terveydenhuoltojärjestelmän tehokkuutta, saavutettavuutta ja sopeutumiskykyä. Tämä noudattaa Euroopan komission vuonna 2014 antamassa tiedonannossa asetettuja tavoitteita EU-maiden terveydenhuoltojärjestelmien muuttamisesta vastaamaan paremmin tulevaisuuden tarpeita.

EU-maiden terveysprofiilit 2019

* Jos tiedostojen avaamisessa Google Chromella on ongelmia, käytä Internet Exploreria.

 Itävalta: saksaenglanti  Italia: italiaenglanti
 Belgia: hollantiranskaenglanti  Latvia: latviaenglanti
 Bulgaria: bulgariaenglanti  Liettua: liettuaenglanti
 Kroatia: kroaattienglanti  Luxemburg: ranskaenglanti
 Kypros: kreikkaenglanti  Malta: englanti
 Tšekki: tšekkienglanti  Alankomaat: hollantienglanti
 Tanska: tanskaenglanti  Norja: norjaenglanti
 Viro: viroenglanti  Puola: puolaenglanti
 Suomi: suomienglanti  Portugali: portugalienglanti
 Ranska: ranskaenglanti  Romania: romaniaenglanti
 Saksa: saksaenglanti  Slovakia: slovakkienglanti
 Kreikka: kreikkaenglanti  Slovenia: sloveenienglanti
 Unkari: unkarienglanti  Espanja: espanjaenglanti
 Islanti: islantienglanti  Ruotsi: ruotsienglanti
 Irlanti: englanti  Yhdistynyt kuningaskunta: englanti

EU-maiden terveysprofiilit 2017