Társadalmi tényezők és egészségügyi egyenlőtlenségek

A migránsok egészségi állapota és egészségügyi ellátása

Az európai migrációs stratégia körvonalazza, miként reagálhat az EU erre a válsághelyzetre. Az Unió 2015–2016-ban több mint 10 milliárd eurót különített el a válság kezelésére.

Javaslatok az uniós jog megreformálására

A Bizottság 2016 júniusában cselekvési tervet fogadott el a nem uniós migránsok integrációjára vonatkozóan, amely az egészségügy terén is tartalmaz több javaslatot. Az uniós kékkártyáról szóló irányelv reformját is előirányozta annak érdekében, hogy az EU vonzó célpont legyen a magasan képzett nem uniós állampolgárok, köztük egészségügyi szakemberek számára, és meg tudja tartani ezt az értékes munkaerőt. A javaslatok között az is szerepel, hogy menekültek is igényelhessenek kék kártyát.

A Bizottság 2016 júliusában több javaslatot fogadott el a közös európai menekültügyi rendszer felülvizsgálatáról, köztük három olyan intézkedést, amely a migránsok egészségügyi ellátását érinti. A következőkről van szó:

 • a menekültügyi eljárásokról szóló rendelet;
 • a kvalifikációs rendelet;
 • a befogadási feltételekről szóló irányelv.

Egészségügy

A Bizottság prioritásnak tekinti, hogy támogatást nyújtson a legtöbb migránst befogadó országoknak. A migránsok nagy része egészségesen érkezik az EU-ba, de azok a körülmények és tényezők, amelyeknek utazásuk előtt és közben ki vannak téve, hatással lehetnek egészségi állapotukra. Nem ritka körükben a fizikai kimerültség, a súlyos lelki megrázkódtatás, a dehidratáció vagy a kihűlés, és mindez más nehézségekkel is párosulhat, például a megfelelő életkörülmények hiányával, az egészségtelen életmóddal vagy a krónikus betegségekkel, ami mind hatással lehet testi és szellemi egészségükre.

 • Mit tesz az EU, hogy segítsen?Az EU pénzügyi támogatást nyújt a kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsok egészségügyi ellátásának javításához és a tagállami egészségügyi rendszerekbe való integrálásukhoz, valamint az egészségügyi szakemberek képzéséhez.
 • Segít leküzdeni az egészségügy területén jelentkező nehézségeket azoknak az országoknak, amelyek különösen nagymértékű beáramlással szembesülnek, és előmozdítja az egészségügyi ellátórendszerek különböző modelljeivel kapcsolatos bevált módszerek megosztását.
 • Az EU ezenkívül az Egészségügyi Biztonsági Bizottság révén koordinációs feladatokat lát el, például: 
  • feltérképezi, hogy a legnehezebb helyzetben lévő EU-országoknak mennyi vakcinára és más gyógyászati eszközre van szükségük, hogy a többi uniós ország segíteni tudjon;
  • javítja a fertőző betegségek járványügyi felügyeletét a korai figyelmeztető és gyorsreagáló rendszer segítségével; 
  • összefogja a nemzeti egészségügyi kapcsolattartó pontok és a polgári védelemért, valamint a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapért felelős nemzeti szervek munkáját.
 • Az EU együttműködik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal, az Egészségügyi Világszervezet európai irodájával és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel, hogy jobban tudja azonosítani és kezelni az EU-országok, illetve a menekültek szükségleteit.
 • Az EU képzési programokat dolgoz ki az egészségügyi szakemberek számára. E programok révén az egészségügyi szakemberek ismereteket szerezhetnek azokról a betegségekről, amelyekkel korábban nem találkoztak, és áttekintést kapnak az EU-ba érkező emberek kulturális szempontjairól és sajátos igényeiről.
 • Az Unió személyes egészségügyi nyilvántartást hozott létre, melyhez egészségügyi szakemberek számára készült kézikönyv is tartozik, hogy segítsen nekik a migránsok és menekültek kórtörténetének felállításában és az azonnali szükségletek felismerésében.

Projektfejlesztések

Az EU 2003 óta foglalkozik az egészségi egyenlőtlenségek problémájával, ezen belül a migránsok egészségi ellátásához kapcsolódó kérdésekkel. Az Unió több projektet is végrehajtott az egészségügyben és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben tapasztalható különbségek felmérésére, továbbá hogy segítsen a migránsoknak integrálódni a nemzeti egészségügyi rendszerekbe.