Felkészültség és válaszintézkedések

Kockázatközlés

A válságreagálás alapvető része a nagyközönség és a tagállami kormányok egyértelmű és hatékony tájékoztatása, illetve a velük folytatott párbeszéd.

A Bizottság az alábbi tevékenységekkel kívánja javítani a tájékoztatást és a kommunikációt:

  • uniós szintű stratégiákat dolgoz ki
  • jobban bevonja a kommunikációs szakembereket a válságreagálás folyamatába
  • megerősíti a döntéshozókkal és kockázatelemzőkkel folytatott együttműködést

Kommunikációs hálózat

A Egészségügyi Biztonsági Bizottság  (HSC) hálózatot épített ki a kockázatkezeléssel foglalkozó tagállami hatóságok, a Bizottság és egyes uniós ügynökségek kommunikációs szakembereinek részvételével.

Uniós szinten a hálózat azt hivatott segíteni, hogy ezek a szakemberek hatékonyabban működjenek együtt, azaz:

  • válsághelyzetben már a korai szakaszban megosszák egymással az információkat, valamint összehangolják a közös stratégiáikat és a nagyközönség tájékoztatásának mikéntjét
  • hosszabb távon megosszák egymással azokat a módszereket, amelyek az egészségügyi kockázatok/válsághelyzetek kommunikációja, illetve az e veszélyek okozta betegségek megelőzésével kapcsolatos ajánlások során a legjobbnak bizonyultak

Világviszonylatban pedig elmondható, hogy a hálózat a globális egészségügyi veszélyek leküzdése és enyhítése szempontjából fontos tényező. A globális egészségbiztonsági kezdeményezés  keretében létrejött hálózatokat, illetve a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok keretében létesült WHO-hálózatot segítségül hívva lehetővé teszi, hogy az EU világszerte gyorsan terjessze az információkat.