Pregătire şi reacţie

Prezentare generală

Monitorizarea, alerta timpurie, precum și măsurilor de reacție pentru a combate amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate sunt elemente esențiale pentru asigurarea unui nivel ridicat de protecție sanitară în Uniunea Europeană. Acțiunea UE în acest domeniu este destinată, în primul rând, să sprijine și să completeze acțiunile întreprinse individual de statele membre ale UE.

Bolile transmisibile, agenții biologici sau chimici și factorii de mediu au potențialul de a conduce la amenințări transfrontaliere grave. De asemenea, rezistența la antimicrobiene este o problemă de sănătate publică tot mai mare, care necesită un nivel adecvat de pregătire și răspuns.

Cu toate că, în ultimii ani, în UE incidența bolilor transmisibile a scăzut sau a rămas stabilă, gripa pandemică (H1N1) din 2009, infecțiile cu bacteria E.coli din 2011 în Germania, virusul Ebola din 2014 sau Zika din 2016 arată că noi infecții pot apărea în orice moment.

Acțiuni transfrontaliere la nivelul UE

O reacție rapidă la nivelul UE este importantă pentru abordarea amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății, de îndată ce acestea apar. O etapă decisivă în crearea unui cadru UE mai puternic pentru securitatea sanitară a fost adoptarea în 2013 a unei decizii menite să îmbunătățească și să consolideze capacitatea de pregătire pentru o reacție coordonată în cazul unor situații de urgență în domeniul sănătății.

Această legislație a fost un pas important către îmbunătățirea securității sanitare în UE și către protejarea cetățenilor față de o gamă largă de amenințări la adresa sănătății. Decizia ajută statele membre să îi protejeze pe cetățeni în fața unor eventuale pandemii și amenințări transfrontaliere grave și să se pregătească în acest sens, urmărind:

 

Material video - gestionarea situațiilor de criză în cazul amenințărilor pentru sănătate în UE

Acest material video este disponibil în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, polonă.

Informații pe aceeași temă