Felkészültség és válaszintézkedések

Szakpolitika

Az uniós szakpolitika célja, hogy megvédje az európai polgárokat az egészségüket fenyegető olyan komoly veszélyektől, amelyek nem állnak meg az országhatárokon, és amelyekkel szemben európai szintű együttműködéssel hatékonyabban lehet fellépni, mint tagállami szintű kormányzati intézkedésekkel.

E veszélyek forrásai lehetnek fertőző betegséget kiváltó kórokozók, egyéb biológiai vagy kémiai anyagok, de egészségügyi kockázatot jelentő környezeti tényezők (pl. az éghajlatváltozás) is.

Az EU leginkább a tagállami kormányok közötti együttműködés előmozdítására helyezi a hangsúlyt, pl. iránymutatásokat tesz közzé, illetve a bevált gyakorlatok megosztását szorgalmazza.

A tagállami kormányok közreműködésével az EU több olyan mechanizmust hozott létre, amellyel koordinált, európai szintű válaszintézkedések hozhatók az alábbi területeken:

Az egészségügyi veszélyek elemzése

Az EU szakpolitikájának alapját az egészségügyi veszélyek kezelésének módjairól készült elemzések képezik. Az elemzések az alábbi dokumentumokban olvashatók:

Jogszabályok

Az EU határozatot fogadott el , hogy javítsa a tervezést a határokon átterjedő súlyos egészségügyi veszélyekre való uniós készültség területén, és növelje az egészségügyi vészhelyzeti válaszintézkedések koordinálására rendelkezésre álló kapacitásokat.

Jogalap

A Lisszaboni Szerződés 168. cikke új hatáskörökkel ruházta fel az Uniót, hogy az EU felléphessen a határokon átterjedő súlyos egészségügyi veszélyek ellen, tevékenységével kiegészítve a tagállami szakpolitikai intézkedéseket.