Felkészültség és válaszintézkedések

Áttekintés

A több tagállam lakosait fenyegető súlyos egészségügyi kockázatok elleni küzdelem – azaz a monitoring, a korai figyelmeztetés és a válaszintézkedések foganatosítása – alapvető fontosságú ahhoz, hogy magas szintű egészségvédelmet biztosítsunk az Európai Unióban. Az EU ezen a területen elsősorban az egyes uniós tagállamok intézkedéseit támogatja és egészíti ki.

A fertőző betegségek, a biológiai vagy vegyi anyagok, valamint egyes környezeti események mind-mind jelenthetnek súlyos egészségügyi kockázatot. Az antimikrobiális rezisztencia szintén egyre nagyobb közegészségügyi probléma; megoldásához megfelelő szintű felkészültségre és válaszintézkedésekre van szükség.

Noha az elmúlt években csökkent vagy stagnált a fertőző betegségek aránya az EU-ban, a 2009-es H1N1 influenzajárvány, a 2011-es németországi E. coli-járvány, a 2014-es ebolavírus vagy a 2016-os zikavírus mind azt illusztrálja, hogy új fertőzések bármikor felüthetik a fejüket.

Transznacionális intézkedések

A több tagállamot fenyegető súlyos egészségügyi veszélyek kezelésekor fontos, hogy rögtön a megjelenésükkor uniós szintű intézkedések szülessenek. Az EU 2013-ban határozatot fogadott el, hogy javítsa a felkészültséget és megerősítse az Unió válságmegoldó képességét arra az esetre, ha egészségügyi vészhelyzetekben koordinált válaszintézkedéseket kellene hozni. Ez a jogszabály mérföldkőnek számít a közegészség védelmére irányuló uniós keret kiteljesítése szempontjából.

A határozat fontos előrelépést jelent az EU-ban az egészségbiztonság javítása, valamint a közegészség védelme terén. Segíti az uniós tagállamokat, hogy felkészüljenek az esetleges világjárványokra és a több tagállamot érintő komoly veszélyekre, és megvédjék ezektől polgáraikat. A határozat ennek érdekében:

 

Videó – Az egészségügyi veszélyekkel kapcsolatos válságkezelés az EU-ban

A kisfilm angolul, franciául, németül, olaszul, spanyolul és lengyelül tekinthető meg.

Kiegészítő információk