Felkészültség és válaszintézkedések

Az egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó közös beszerzések

A H1N1-vírus okozta 2009-es influenzajárvány rávilágított arra, hogy az uniós tagállamoknak a hozzáférést és a vásárlóerőt tekintve nehézséget jelent az oltóanyagok és a gyógyszerek beszerzése. Az Európai Tanács 2010-ben felkérte a Bizottságot, hogy kezdjen el mechanizmust kidolgozni pandémiás oltóanyagok közös beszerzésére.

Az egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó közös beszerzésre vonatkozó rendelkezéseket a határokon átterjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló 1082/2013/EU határozat 5. cikke rögzíti. A Bizottság 2014. április 10-én hagyta jóvá a közös beszerzési megállapodást, amelyet 2017 szeptemberéig 24 uniós tagállam írt alá. A közös beszerzési megállapodás:

  • szabályozza a mechanizmus gyakorlati vonatkozásait,
  • meghatározza a választott eljárásnak megfelelő döntéshozatali folyamatot,
  • meghatározza a pályázatok értékelésének és a szerződés odaítélésének kereteit.

A megfelelő készültség garantálása

A közös beszerzési mechanizmus célja, hogy a részt vevő uniós tagállamok számára igazságosabb hozzáférést biztosítson konkrét egészségügyi ellenintézkedésekhez, javítsa az ellátásbiztonságot, valamint hogy kiegyensúlyozottabbá tegye az árakat.

Annak érdekében, hogy megfelelően felkészüljenek a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekre, az uniós intézmények és a megállapodást aláíró tagállamok közös közbeszerzési eljárást indíthatnak az alábbiak megvásárlására:

  • oltóanyagok,
  • vírus elleni szerek,
  • a több tagállam lakosait fenyegető súlyos egészségügyi veszélyekkel kapcsolatos egészségügyi ellenintézkedések.

Kapcsolódó információk