Pregătire şi reacţie

Cooperare internațională

La nivel global, UE colaborează cu interlocutori internaționali pe diverse teme legate de securitatea sanitară. În calitate de membru al Inițiativei pentru securitatea sanitară globală (GHSI), Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu OMS și cu țările din cadrul G7+ (SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia și Mexic) în efortul de a crea o strategie globală eficientă și bine organizată de pregătire și reacție la potențiale amenințări pentru sănătate.

Inițiativa pentru securitatea sanitară globală

Inițiativa pentru securitatea sanitară globală (GHSI) a fost instituită în noiembrie 2001, sub conducerea fostului Departament al SUA pentru sănătate și servicii adresate populației. Comisia Europeană este membră GHSI și, întrucât numai patru state membre ale UE sunt membri oficiali, se asigură că rezultatele discuțiilor sunt comunicate tuturor țărilor din Uniune, prin intermediul Comitetului său pentru securitate sanitară.

Forumul ministerial al GHSI se întrunește o dată pe an. La reuniune participă miniștri și secretari de stat din „țările G7 +” și comisarul european pentru sănătate. Organizația Mondială a Sănătății este, de asemenea, implicată în calitate de consilier tehnic.

Realizările GHSI

  • Consolidarea capacității de pregătire și reacție privind variola
  • Îmbunătățirea comunicării și a gestionării riscurilor pe plan internațional
  • Testarea și consolidarea capacității laboratoarelor
  • Consolidarea capacității globale de pregătire și reacție în cazul gripei pandemice
  • Măsuri de pregătire pentru combaterea amenințărilor chimice și radiologice

Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății, GHSI lucrează la stabilirea unei foi de parcurs pentru inițiative comune privind: