Paraatheid en reactie

Internationale samenwerking

Op mondiaal niveau werkt de EU samen met internationale spelers op het gebied van gezondheidsbescherming. Als lid van het Global Health Security Initiative (GHSI) werkt de Europese Commissie nauw samen met de WHO en de G7+- landen (VS, Canada, het VK, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Mexico) om een doeltreffende en goed georganiseerde mondiale strategie voor paraatheid en reactie op bedreigingen voor de volksgezondheid te ontwikkelen.

Global Health Security Initiative

Het Global Health Security Initiative (GHSI) is opgericht in november 2001, onder leiding van het voormalige Amerikaanse Department of Health and Human Services (HHS). Hoewel slechts vier EU-landen officieel lid zijn van het GHSI, zorgt het lidmaatschap van de Europese Commissie ervoor dat de resultaten van de GHSI-besprekingen aan alle EU landen worden doorgegeven via haar eigen Gezondheidsbeveiligingscomité.

Het ministerieel forum van het GHSI komt jaarlijks bijeen en wordt bijgewoond door ministers en staatssecretarissen van de G7+ en de commissaris voor Volksgezondheid van de Europese Commissie. De Wereldgezondheidsorganisatie speelt een technisch adviserende rol.

Resultaten

  • Betere paraatheid en reactie op gevallen van pokken
  • Betere internationale communicatie en risicobeheersing
  • Controle en verbetering van de laboratoriumcapaciteit
  • Betere paraatheid en reactie op griepepidemieën
  • Voorbereiding op chemische en stralingsrisico's

Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie maakt het GHSI een planning van activiteiten op het gebied van: