Egészségügyi stratégia

Érdekcsoportok

Az Európai Bizottság különböző struktúrákat hozott létre annak érdekében, hogy a nagyközönség, valamint az egészségügyi érdekcsoportok és szervezetek részt vehessenek az EU egészségügyi tevékenységeiben. Ezek a struktúrák ösztönzőleg hatnak a polgárokra és a szakemberekre, biztosítják az érdemi tapasztalatcsere lehetőségét, és megadják a kutatási eredményeken alapuló szakpolitikai döntéshozatal alapját.

Európai uniós egészségpolitikai platform

Az Európai Uniós Egészségpolitikai Platform az egészségügyi érdekcsoportok és szervezetek és a Bizottság közötti kommunikáció és együttműködés fő fóruma. A platform ezeknek a csoportoknak és szervezeteknek az egymással való kommunikációját is megkönnyíti.

Céljai a következők:

  • megteremteni az Európai Bizottság és az egészségügyi érdekcsoportok és szervezetek közötti párbeszéd kereteit;
  • elősegíteni a célzott megbeszéléseket a Bizottság és e csoportok között;
  • átláthatóvá tenni az egészségpolitikai párbeszédet;
  • összegyűjteni a közegészségügyhöz kapcsolódó ismereteket és szaktudást;
  • tájékoztatni a nyilvánosságot az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság projektjeiről (pl. az egészségügyi program keretében társfinanszírozott projektekről);
  • feltérképezni a bevált egészségpolitikai módszereket, valamint megosztani és népszerűsíteni azokat;
  • összegyűjteni és terjeszteni a kutatási eredményeket;
  • tájékoztatást nyújtani az egészségügyhöz kapcsolódó többi szakpolitikáról.

A platform nyitva áll minden olyan egészségügyi érdekcsoport vagy szervezet előtt, amely a felsorolt kategóriák valamelyikébe tartozik, jogszerűen be van jegyezve az EU-ban, és szerepel az uniós átláthatósági nyilvántartásban.

Európai Uniós Egészségügyi Díj nem kormányzati szervezetek részére

Az Európai Uniós Egészségügyi Díjjal az Európai Bizottság elismerésben részesíti azokat a civil szervezeteket, amelyek kiváló munkájukkal sokat tesznek közösségükben az egészségügyért vagy az egészségpolitikáért.

Az Európai Uniós Egészségügyi Díj minden évben más témát állít középpontba az Európai Uniós Egészségpolitikai Platformon összegyűjtött bevált módszereket alapul véve, melyek másokat is cselekvésre ösztönözhetnek.