Alimentaţie şi activitate fizică

Politici

În Europa zilei de azi, 6 din cei 7 factori principali de risc pentru decesul prematur - tensiunea arterială, colesterolul, indexul de greutate corporală, consumul insuficient de fructe și legume, lipsa activităților fizice și consumul excesiv de alcool - au legătură cu regimul nostru alimentar și de mișcare.

Din ce în ce mai mulți europeni sunt supraponderali sau obezi, ceea ce este îngrijorător. Comisia Europeană este în favoarea unei abordări integrate a acestei probleme, care să implice actori de la nivel local, regional, național și european.

Strategie

Strategia din 2007 a Comisiei privind problemele de sănătate legate de alimentație, excesul de greutate și obezitate  are scopul de a reduce riscurile asociate regimului neadecvat de alimentație și de mișcare în Uniunea Europeană.

În 2014, Grupul la nivel înalt pentru nutriție și activitate fizică  a adoptat un plan de acțiune privind obezitatea infantilă , în scopul de stopa intensificarea acestui fenomen până în 2020. În iunie 2014, au fost adoptate concluziile Consiliului privind nutriția și activitatea fizică. O acțiune comună privind alimentația și activitatea fizică, la care vor participa 25 de state membre, va începe în septembrie 2015.

Imagine de ansamblu  a tuturor documentelor de politică relevante ale UE în domeniul alimentației și activității fizice

Coordonare

Promovare și sprijin

Comisia finanțează o serie de inițiative axate pe alimentație și activități fizice, în cadrul programului său în domeniul sănătății publice .

Comisia Europeană primește finanțare suplimentară de la Parlamentul European, destinată unor proiecte pilot  menite să îmbunătățească măsurile politice viitoare în domeniul alimentației și activității fizice și să identifice bune practici care ar putea fi utilizate pentru implementarea unor astfel de proiecte în alte orașe sau regiuni europene.

Informații

Indicatori de sănătate cu privire la alimentație