Táplálkozás és testmozgás

Szakpolitika

Európában jelenleg a korai elhalálozás hét legfontosabb kockázati tényezője közül hat a táplálkozással és a fizikai aktivitással függ össze. Ez a hat tényező a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a nem megfelelő testtömeg-index, a nem elégséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a túlzott alkoholfogyasztás.

Különösen aggasztó, hogy a túlsúly és az elhízás egyre gyakoribb jelenség Európában. Az Európai Bizottság a probléma megoldása érdekében integrált stratégiát szorgalmaz, amelyben helyi, regionális, nemzeti és európai szintű érdekelt felek egyaránt szerepet kapnának.

Stratégia

A táplálkozással, túlsúllyal és elhízással kapcsolatos egészségügyi kérdésekre vonatkozó európai stratégiával  (2007) a Bizottság hozzá kíván járulni a helytelen táplálkozással és a mozgáshiánnyal összefüggő kockázatok csökkentéséhez az Európai Unióban.

A táplálkozással és a testmozgással foglalkozó magas szintű munkacsoport  2014-ben cselekvési tervet fogadott el a gyermekkori elhízásról , amelyben azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra megállítja a jelenség terjedését. A Tanács 2014 júniusában fogadta el a táplálkozásról és a testmozgásról szóló következtetéseit. 2015 szeptemberében 25 tagállam együttes fellépést kezdeményez a táplálkozás és a testmozgás témakörében.

A táplálkozással és a testmozgással kapcsolatos valamennyi releváns uniós szakpolitikai dokumentum áttekintése itt található .

Koordináció

  • A tagállami kormányok képviselőiből álló magas szintű munkacsoport  biztosítja a tudás és a bevált módszerek gyors átadását, illetve a nemzeti kezdeményezések összehangolását olyan kulcsfontosságú területeken, mint pl. az élelmiszerek receptúráinak megváltoztatása.
  • A Táplálkozás, Testmozgás és Egészség Európai Uniós Platform  azon európai szintű érdekelt felek fóruma, akik részt kívánnak vállalni a túlsúly és az elhízás romló tendenciájának megállítására és visszafordítására irányuló törekvésekből.

Támogatás

Közegészségügyi programja  keretében a Bizottság számos, a táplálkozás és a testmozgás témájával foglalkozó kezdeményezést támogat.

Emellett az Európai Parlament is több kísérleti projektet finanszíroz , melyek célja a táplálkozással és a testmozgással kapcsolatos jövőbeli szakpolitikai intézkedések előkészítése és olyan irányadó gyakorlati megoldások feltérképezése, amelyek a projekt helyszínén kívül más európai városokban és régiókban is ugyanúgy alkalmazhatók.

Információk

Egészségügyi mutatók – táplálkozás