Táplálkozás és testmozgás

A táplálkozással és a testmozgással foglalkozó magas szintű munkacsoport

A táplálkozással és a testmozgással foglalkozó magas szintű munkacsoport az európai kormányok képviselőiből áll, munkáját az Európai Bizottság fogja össze.

Kik a munkacsoport tagjai?

A munkacsoport a 28 uniós tagállam, valamint két EFTA-tagország (Norvégia és Svájc) kormányzati képviselőiből áll.

Mivel foglalkozik a munkacsoport?

A munkacsoport az elhízással összefüggő egészségügyi problémákra keres európai szintű megoldásokat. Ennek érdekében:

  • áttekintést ad a táplálkozással és a testmozgással kapcsolatos valamennyi kormányzati szakpolitikáról,

  • segíti a kormányokat abban, hogy megosszák egymással szakpolitikai elképzeléseiket és bevált gyakorlati megoldásaikat (pl. kerékpározásra, sétára vagy más jellegű napi testmozgásra ösztönző fizikai környezet kialakítása; az élelmiszerek só-, zsír- vagy cukortartalmának csökkentése),

  • javítja a kapcsolattartást a kormányok és a Táplálkozás, Testmozgás és Egészség Európai Uniós Platform  között, a közszféra és a magánszektor közötti társulási lehetőségek gyors feltérképezését és kiaknázását tartva szem előtt.

A magas szintű munkacsoport kiemelten foglalkozik a gyermekkori elhízás problémájával. E tevékenysége keretében közzétette a gyermekkori elhízással kapcsolatos, a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó uniós cselekvési tervet .

Emellett aktívan támogatja a feldolgozott termékek receptúrájának módosítását  annak érdekében, hogy azok kevesebb sót, telített zsírt  és hozzáadott cukrot  tartalmazzanak (az egyes tápanyagokkal kapcsolatos tagállami kezdeményezések 2015. évi áttekintése ).

A magas szintű munkacsoport rendszeresen ülésezik együtt a Táplálkozás, Testmozgás és Egészség Európai Uniós Platformmal.

Az ülések ütemezése

A csoport évente legalább háromszor ül össze – lásd a táplálkozással foglalkozó csoport üléseiről készült jegyzőkönyveket .

A munkacsoportnak lehetősége van arra, hogy a Bizottságon keresztül szakértőket vonjon be kezdeményezéseinek előkészítésébe, pl. az élelmiszerek só- , zsír- vagy cukortartalmának csökkentésére irányuló kampányok megtervezésekor.

Mit tesz az EU a helyes táplálkozás és a testmozgás népszerűsítéséért?


A videó letöltéséhez kattintson jobb egérgombbal a képre, válassza a Mentés másként parancsot, majd az AVI (.avi) vagy a Quicktime (.mov) formátumot.