Ravitsemus ja liikunta

Ravitsemusta ja liikuntaa käsittelevä asiantuntijaryhmä

Ravitsemusta ja liikuntaa käsittelevä asiantuntijaryhmä on Euroopan komission johtama, EU-maiden hallitusten edustajista koostuva ryhmä, joka käsittelee näihin aiheisiin liittyviä kysymyksiä.

Ryhmän jäsenet

Ryhmään kuuluu hallinnon edustajia kaikista 28 EU-maasta sekä kahdesta EFTA-maasta (Norjasta ja Sveitsistä).

Ryhmän tehtävät

Asiantuntijaryhmä etsii Euroopan laajuisia ratkaisuja liikalihavuuteen liittyviin terveyskysymyksiin

  • tarjoamalla yleiskuvan eri maiden ravitsemusta ja liikuntaa koskevista toimintapolitiikoista

  • auttamalla maita jakamaan ideoita ja levittämään tietoa käytössä olevista toimista (esimerkiksi rakennetun ympäristön uudelleensuunnittelu pyöräilyä, kävelyä ja muita arkiliikunnan muotoja suosivaksi tai elintarvikkeiden muokkaaminen vähemmän suolaa, rasvaa ja sokeria sisältäviksi)

  • parantamalla eri EU-maiden sekä ruokavaliota, liikuntaa ja terveyttä käsittelevän Euroopan toimintafoorumin  välistä yhteydenpitoa, jotta voidaan nopeasti kartoittaa ja solmia hyödyllisiä julkisten ja yksityisten toimijoiden välisiä kumppanuuksia.

Asiantuntijaryhmä on keskittynyt torjumaan erityisesti lasten liikalihavuutta. Ryhmä on julkaissut lasten lihavuutta koskevan EU:n toimintasuunnitelman vuosille 2014–2020 .

Lisäksi se on tukenut elintarvikkeiden uudelleenmuokkaamista  ja varsinkin suolan, tyydyttyneen rasvan  ja lisätyn sokerin  määrän vähentämistä elintarvikkeissa (ks. tiettyjä ravintoaineita koskevat EU-maiden kansalliset toimet 2015 ).

Asiantuntijaryhmä ja ruokavaliota, liikuntaa ja terveyttä käsittelevä Euroopan toimintafoorumi pitävät säännöllisesti yhteisiä kokouksia.

Ryhmän kokoukset

Asiantuntijaryhmä kokoontuu vähintään kolme kertaa vuodessa. Lisätietoa on ryhmän kokouspöytäkirjoissa .

Ryhmä voi myös pyytää komissiota kutsumaan koolle asiantuntijoita valmistelemaan ryhmän hankkeita (esimerkiksi elintarvikkeiden suola -, rasva- ja sokeripitoisuuden vähentämiseen tähtääviä kampanjoita).

EU edistää terveellisiä elämäntapoja


Napsauta hiiren kakkospainiketta ja tallenna tiedosto AVI- (.avi) tai Quicktime-muodossa (.mov), jos haluat ladata videon.