Skip to main content
Public Health

Az általános egészséghez és jólléthez:

  • egészséges táplálkozásra,
  • rendszeres testmozgásra, és
  • megfelelő testsúlyra van szükség.

Az egészségtelen táplálkozás és a testmozgás hiánya óriási terhet jelenthet az egészségre és a költségvetésre nézve.

Ha kisebb változtatások révén javítunk étkezési szokásainkon, és rendszeres testmozgást iktatunk be az életünkbe, az sokat jelenthet az egészségünk szempontjából, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az életmód javítása közvetlen hatással lehet a gyermekek iskolai teljesítményére és a munkavállalók hatékonyságára is.

Mit tesz az EU?

Az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés szempontjából nagyon fontos, hogy elősegítsük a helyes táplálkozást és a testmozgást. Bizonyos területeken csak akkor tudunk eredményeket felmutatni, ha az EU összehangolja a tagállamok intézkedéseit.

A táplálkozással, a túlsúllyal és az elhízással kapcsolatos egészségügyi kérdésekre vonatkozó stratégia (2007)

  • Partnerségek kialakítását ösztönzi a táplálkozás és a testmozgás terén működő munkacsoportok, a magánszféra, a kormányok, az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) között.
  • Egy sor kihívást fogalmaz meg az élelmiszeripar, a civil társadalom és a média számára, aminek keretében arra buzdítja az érintettek széles körét, hogy javítsák az élelmiszeripari termékek összetételét, a felelős címkézést és forgalmazást, valamint bátorítsák többek között a testmozgást.
  • Rögzíti a Bizottság terveit, amelyek értelmében a WHO-val együttműködve fokozni kell a nyomon követést és a jelentéstételt. Ennek eszköze többek között a táplálkozáspolitikai adatbázis és a testmozgás népszerűsítésével kapcsolatos dokumentumok nemzetközi katalógusa.

Kapcsolódó uniós kezdeményezések

Finanszírozás és támogatás

Közegészségügyi programja keretében a Bizottság számos kezdeményezést támogat a táplálkozás és a testmozgás témájában. Kezeli emellett azokat az Európai Parlament által finanszírozott kísérleti projekteket is, amelyek új eljárásokat hivatottak tesztelni.


vid_nutrition_physical_activity_eu_action1.jpg


A videó letöltéséhez kattintson jobb egérgombbal a képre, válassza a Mentés másként parancsot, majd az AVI (.avi) vagy a Quicktime (.mov) formátumot.

Bevált módszerek