Súlyos és krónikus betegségek

Rák elleni küzdelem

A rák elleni küzdelem az Európai Bizottság egyik legfontosabb egészségügyi prioritása. Ursula Von der Leyen elnök politikai iránymutatásában jelezte, hogy rákellenes európai tervet fog előterjeszteni, melynek célja, hogy támogassa a tagállamokat a daganatos megbetegedések visszaszorításában és a rákos betegek ellátásában, hogy csökkenjen a betegség okozta szenvedés, és hogy Európa vezető szerepet játsszon a rák elleni küzdelemben.

Az EU szakpolitikai intézkedései a rák elleni küzdelem jegyében

Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos megbízólevele egyértelművé teszi, hogy az Uniónak támogatnia kell a tagországokat a rák megelőzésére irányuló tevékenységeikben.

Az EU 2021 februárjában terjesztette elő a rákellenes tervét, amely a daganatos megbetegedések elleni küzdelem egyre növekvő kihívásaival és új fejleményeivel foglalkozik. A rákellenes tervvel az EU politikailag elkötelezte magát amellett, hogy minden követ megmozgat a rák legyőzéséért. A tíz kiemelt kezdeményezés és több támogató tevékenység köré épülő terv a Bizottság azon javaslatai közé tartozik, amelyek egy erős európai egészségügyi unió kiépítésére irányulnak. A cél az, hogy az EU biztonságosabb, felkészültebb és ellenállóbb legyen.

A rák elleni küzdelemre irányuló európai cselekvési terv támogatja a tagállamok abbéli erőfeszítéseit, hogy megelőzzék a rákos megbetegedéseket, valamint jó életminőséget biztosítsanak a rákbetegeknek, túlélőknek, családtagjaiknak és gondozóiknak. Azokra a fontos területekre összpontosít, ahol az EU a legnagyobb hozzáadott értéket tudja nyújtani. Ezek:

  • megelőzés
  • korai felismerés
  • diagnózis és gyógykezelés
  • a rákbetegek és a túlélők életminősége

A rákellenes terv más bizottsági prioritásokhoz kapcsolódik, elsősorban az európai gyógyszerstratégiához, „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiához, valamint az európai egészségügyi adattérhez, amely a tervek szerint 2025-re valósul meg. A rák elleni küzdelem egyike az európai kutatási és innovációs küldetésekre irányuló javaslatoknak, továbbá a 2021-ben induló Európai horizont kutatási és innovációs keretprogram része.

Az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoporton belül létrejött egy alcsoport, amely a rákkal foglalkozik, és amelynek társelnöke a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság. Az alcsoport megbízatását a Horizont Európa programbizottság egészséggel foglalkozó stratégiai árnyékformációja és az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoport hagyta jóvá. 

Az EU az egészségügyért program (2021–2027) pénzügyi és technikai támogatást fog nyújtani a tagállamoknak, hogy megszilárdítsák egészségügyi rendszereiket.

A rák jelentős népegészségügyi problémának számít, ezért az EUMSZ 168. cikke értelmében az EU feladata az, hogy támogassa, koordinálja és kiegészítse az emberi egészség védelmére és javítására szolgáló tagállami intézkedéseket.

A rák elleni küzdelemben az Európai Bizottság 1985 óta együttműködik az uniós tagállamokkal, civil szervezetekkel, valamint az Egészségügyi Világszervezettel, a Közös Kutatóközponttal és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökséggel.

Rák: együttes megközelítés

A rák a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálozási ok az uniós tagállamokban. Évente 2,6 millió embert diagnosztizálnak rákkal, és további 1,2 millióan halnak bele valamilyen rákos megbetegedésbe.

A világ összes daganatos megbetegedésének egynegyede uniós lakost érint, noha az EU lakossága nem éri el bolygónk össznépességének egytizedét. Egyértelmű, hogy a rák hatalmas veszélyt jelent társadalmunkra. A rák évente összesen 100 milliárd euróba kerül Európa gazdaságának.

Bizonyított tény, hogy a rákos megbetegedések 40%-a megelőzhető lenne, ha mozgósítanánk a már felhalmozott tudásanyagunkat. Jelenleg azonban az egészségügyi költségvetések csupán 3%-át fordítják egészségfejlesztésre és betegségmegelőzésre. Sok tehát a tennivalónk.

A rákmegelőzést és az egészséges életmód népszerűsítését célzó intézkedések ráadásul az elhízás és más, nem fertőző betegségek (pl. szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz) elleni küzdelem céljait is szolgálják, mert a kockázati tényezők hasonlóak.

A „State of Health in the EU” kezdeményezés keretében született jelentések szerint a korai elhalálozások egyik fő oka a rák. A rák nemcsak az egyén egészségi állapotára van hatással, jelentős társadalmi és gazdasági következményei is vannak.

A betegség nyomást gyakorol a tagállamok egészségügyi és társadalombiztosítási rendszereire, a kormányzati költségvetésre, a termelékenységre és a gazdasági növekedésre. Rugalmasabb és ellenállóbb egészségügyi rendszerekre van szükségünk. Elsősorban azokat a tagállamokat kell támogatni, amelyeknek a leginkább szükségük van a tényeken alapuló szakpolitikai fellépésre, hogy az Unióban mindenki egyformán hozzáférjen a hatékony megelőzéshez, diagnózishoz, kezeléshez és utógondozáshoz.

Bizonyos eredmények megnyitották az utat a közös rákellenes küzdelem előtt az EU-ban. Az alábbiakban felsoroljuk az uniós fellépést megalapozó dokumentumokat és azokat az uniós intézkedéseket, amelyek segíteni hivatottak a tagállamokat és az érdekelteket abban, hogy előrelépést érjenek el a rák elleni küzdelemben.

Szabályozási keret

Kezdeményezések a rák megelőzésével és visszaszorításával kapcsolatban

A Bizottság égisze alatt működő Közös Kutatóközpont által koordinált, a rák megelőzésével és visszaszorításával kapcsolatos kezdeményezések:

Az egészségügyi program keretében nyújtott finanszírozás hozzájárul a rákbetegségekkel foglalkozó európai referenciahálózatok működéséhez, valamint a közös fellépésekhez:

Kapcsolódó információk