Súlyos és krónikus betegségek

A rák elleni küzdelem

A rák elleni küzdelem az Európai Bizottság egyik legfontosabb egészségügyi prioritása. Von der Leyen elnök politikai iránymutatásában úgy nyilatkozott, hogy rákellenes európai tervet fog előterjeszteni, hogy támogassa a tagállamokat a rákos megbetegedések visszaszorításában és a rákos betegek ellátásában. A cél a betegség okozta szenvedés csökkentése, és az, hogy Európa vezető szerepet játsszon a rák elleni küzdelemben.

Az EU szakpolitikai intézkedései a rák elleni küzdelem jegyében

Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos megbízólevele meghatározza azt a négy pillért, amelyen a rák elleni küzdelemre irányuló európai terv fog alapulni. A következőkről van szó:

  • a megelőzés,
  • a korai diagnózis,
  • a kezelés és
  • az utógondozás.

A rákellenes európai terv az új Bizottság egyéb prioritásaihoz fog kapcsolódni. A tervet támogatják az európai parlamenti képviselők, a tagállamok és mindazok az érdekeltek, akik a Bizottsággal karöltve a rákos megbetegedések megelőzésének és kezelésének javításán dolgoznak Európa-szerte.

Az Európai Bizottság 2020. február 4-én, a „Europe’s Beating Cancer Plan: Let’s Sstrive for More” (Rákellenes európai terv: Tegyünk még többet!) című konferencián nyilvános konzultációt indított a tervről. A konferenciának az Európai Parlament brüsszeli épülete adott otthont.

A rák elleni küzdelem egyike az európai kutatási és innovációs küldetéseknek, továbbá a 2021-ben induló Európai horizont kutatási és innovációs keretprogramnak.

A rák jelentős népegészségügyi problémának számít, ezért az EUMSZ 168. cikke értelmében az EU feladata az, hogy támogassa, koordinálja és kiegészítse az emberi egészség védelmére és javítására szolgáló tagállami intézkedéseket.

A rák elleni küzdelemben az Európai Bizottság évtizedek óta együttműködik az uniós tagállamokkal és a civil szervezetekkel; továbbá olyan szervekkel, mint az Egészségügyi Világszervezet, a Közös Kutatóközpont és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség.

A rák elleni küzdelem több szereplő közös feladata

Az uniós tagállamokban a halálozási okok élén – rögtön a szív- és érrendszeri betegségek után – a rákos megbetegedések állnak: 2013-ban az EU-ban az összes haláleset 26%-ért voltak felelősek, több mint 1,3 millió ember életét követelve.

A rákos megbetegedések 40%-a azonban megelőzhető lenne, ha mozgósítanánk a már felhalmozott tudásanyagunkat. A rosszindulatú daganatos megbetegedések a nem fertőző betegségek közé tartoznak, és kialakulásukért ugyanazok a kockázati tényezők a felelősek. A rák megelőzését és visszaszorítását célzó intézkedések tehát kedvező hatással járnának az emberek nagy részére.

A „State of Health in the EU” kezdeményezés keretében született jelentések szerint a korai elhalálozások egyik fő oka a rák. A rák nemcsak az egyén egészségi állapotára van hatással, hanem a tagállamok egészségügyi és társadalmi rendszereire, a kormányzati költségvetésre, a termelékenységre, a gazdasági növekedésre és a rendelkezésre álló egészséges munkaerő méretére is.

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az egészségügyi rendszereket sürgősen hatékonyabbá, hozzáférhetőbbé és rugalmasabbá kell tenni. Elsősorban azokat a tagállamokat kell támogatni, amelyeknek a leginkább szükségük van a tényeken alapuló szakpolitikai fellépésre, hogy az EU teljes lakosságának hatékony megelőzésre és kezelésre legyen kilátása.

Bizonyos eredmények megnyitották az utat a közös rákellenes küzdelem előtt az EU-ban. A lenti linkeken az érdeklődők hozzáférhetnek az uniós intézkedések alapjául szolgáló dokumentumokhoz, valamint tájékozódhatnak a rák megelőzésével és visszaszorításával kapcsolatos jelenlegi és a már lezárult uniós kezdeményezésekről.

Jogi szabályozás

Kezdeményezések a rák megelőzésével és visszaszorításával kapcsolatban

A Bizottság égisze alatt működő Közös Kutatóközpont által koordinált, a rák megelőzésével és visszaszorításával kapcsolatos kezdeményezések:

Az egészségügyi program keretében nyújtott finanszírozás hozzájárul a rákbetegségekkel foglalkozó európai referenciahálózatok működéséhez, valamint a közös fellépésekhez:

Kapcsolódó információk