Skip to main content
Public Health

A nem fertőző betegségek – így például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a krónikus légzőszervi betegségek és a diabétesz – a munkaképtelenség, az elkerülhető egészségügyi problémák, az egészségügyi állapottal összefüggő, idő előtti nyugdíjazás és a korai elhalálozás fontos kiváltó tényezői az Európai Unióban, és jelentős társadalmi és gazdasági kárt okoznak. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint az EU-ban minden évben kb. 550 ezer munkaképes korú személy hal meg valamilyen nem fertőző betegség következtében. Az Európai Unióban a nem fertőző betegségek okozzák a legtöbb halálesetet, és az egészségügyi kiadások legnagyobb része is ezeknek a betegségeknek tudható be: éves szinten összesen 115 milliárd euróval rövidítik meg az uniós országok gazdaságát, ami a bruttó hazai termék (GDP) 0,8%-át teszi ki.

Uniós integrált megközelítés

Az EU integrált közelítésmódot alkalmaz a nem fertőző betegségek problémájának kezelésére, azaz válaszlépései az ágazatokon és szakpolitikai területeken átívelő megelőzésre és az egészségügyi rendszerek megszilárdítására összpontosítanak.

Az Európai Bizottság elkötelezetten támogatja az uniós országokat abban, hogy 2025-re elérjék az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott kilenc önkéntes célt, valamint a 3. fenntartható fejlesztési célhoz tartozó 4. részcélkitűzést, miszerint 2030-ig egyharmadával kellene csökkenteni a nem fertőző betegségeknek tulajdonítható korai halálozások számát, és elő kell mozdítani a mentális egészséget és jóllétet.

Annak érdekében, hogy segítsen az uniós tagországoknak elérni a globális célértékeket, a Bizottság létrehozta az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoportot.

Korábban a Bizottság gondolkodási folyamat keretében megvizsgálta, hogyan lehetne optimalizálni a nem fertőző betegségekkel szembeni válaszintézkedéseket és az EU-országok közötti együttműködést ezen a téren. E gondolkodási folyamat eredményéről zárójelentés készült.

Adatok

Az EUROSTAT európai uniós vonatkozású statisztikai adatokkal szolgál a nem fertőző betegségekről.

Az egészségügy finanszírozása

Finanszírozási források a nem fertőző betegségek elleni fellépés terén