Nyhetsbrev från folkhälsoportalen: Barnvaccinationer – säkert och effektivt skydd

Nr 97, 4 oktober 2012

I detta nummer


Välkomstmeddelande


Barnvaccinationer – säkert och effektivt skydd


Herta Adam, enheten för hälsorisker, EU-kommissionens generaldirektorat för hälso- och konsumentfrågor



Vacciner hör till de mest anmärkningsvärda uppfinningarna inom vården. Tack vare vaccin har man kunnat utrota smittkoppor och hålla Europa poliofritt sedan 2002 – sjukdomar som miljontals människor tidigare dött eller fått bestående men av. Förekomsten av andra sjukdomar som difteri eller stelkramp har minskat drastiskt sedan man rutinmässigt började vaccinera mot sjukdomarna.

 

Men många av dagens vacciner används inte tillräckligt effektivt. Varje dag orsakar många sjukdomar onödigt lidande och kostnader, trots att det finns vaccin. Det är inte acceptabelt, särskilt inte i dessa ekonomiska kristider.

 

I juni 2011 antog rådet slutsatser om immunisering av barn. Rådet betonar vikten av att ha en hög vaccinationstäckning bland barn, bättre övervaka sjukdomar som det finns vaccin mot och följa upp vaccinationstäckningen. Dessutom bör EU-länderna ta fram kommunikationsstrategier och öka tillgången till vaccination för undervaccinerade grupper.

Alla dessa frågor kommer att tas upp på en konferens om barnvaccinationer som EU-kommissionen anordnar i Luxemburg den 16–17 oktober 2012. Konferensen kommer att ge en översikt över vad som hittills har gjorts för att följa upp rådets slutsatser. Flera olika aktörer får också möjlighet att diskutera vilka områden som bör prioriteras för framtida EU-insatser. Du är välkommen att följa konferensen på webben.





Nyheter från EU


Säkrare, effektivare och mer innovativa medicintekniska produkter

EU-kommissionen har föreslagit två nya förordningar om medicintekniska produkter som ska garantera säkerheten för EU:s invånare. Det gäller allt från vanliga plåster till avancerade livsuppehållande maskiner.


Kampanjen ”Ex-rökare är ostoppbara” får reklampriser

EU-kampanjen ”Ex-rökare är ostoppbara” har fått en guld-Effie och pris för mest innovativ användning av tryck. Det är första gången en EU-institution har fått en europeisk Effie. Juryn prisade det nya icke-fördömande tilltalet, de innovativa sluta-röka-verktygen och användningen av traditionella och innovativa medier.


Folkhälsokommissionär John Dalli talar om individanpassad vård

John Dalli, EU:s folkhälsokommissionär, deltar i ett möte med det europeiska förbundet för individanpassad vård. Han kommer också att tala om kommissionens nya förslag om kliniska prövningar.


Ny flerspråkig webbplats om urologiska sjukdomar

Webbplatsen är ett initiativ av den europeiska urologiföreningen och ska innehålla tillförlitlig, opartisk, omfattande och tydlig information om urologiska sjukdomar på flera språk.


Europadagen för organdonation och organtransplantation – 13 oktober

Tanken med dagen är att stimulera till debatt i EU-länderna och informera om organdonation och organtransplantation, både när det gäller juridiska och medicinska frågor. Evenemanget har anordnats sedan 1998 och är ett initiativ av Europarådet. I år hålls det i Ungerns huvudstad Budapest.


EU:s narkotikabyrå prisar vetenskapsjournalistik

Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk delar ut ett journalistpris för att lyfta fram utmärkt vetenskapsjournalistik och forskning om narkotika. Årets vinnare kommer från Sverige, Storbritannien och Tyskland.


Folkhälsokommissionär John Dalli talar på konferensen för EU:s städer och regioner

John Dalli, EU:s folkhälsokommissionär deltar i paneldiskussionen på temat kostnadseffektiv vård och sjukhusförvaltning på regional och lokal nivå.




Nyheter från EU-länderna


Polen

Schweiz och Polen samarbetar om hälsa

Schweiz har bidragit med 39 miljoner franc till hälso- och sjukvårdsprogram i Polen. De omfattar förebyggande och hälsofrämjande insatser när det gäller fetma, hiv, narkotikaanvändning bland gravida och tandhälsa bland barn under fem år. Polen bidrar med 9 miljoner zloty.


Luxembourg

Dags att vaccinera sig mot influensan

Luxemburgs hälsoministerium har lanserat en ny kampanj för att uppmuntra allmänhet och vårdpersonal att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.



Pressmeddelanden från EU


Skadliga luftföroreningar fortfarande stort problem

En ny rapport från Europeiska miljöbyrån visar att man på många håll i Europa fortfarande har problem med höga utomhuskoncentrationer av partiklar och marknära ozon. Partiklar kan vara hälsoskadliga eftersom de tränger in i känsliga delar av luftvägarna.




Kommande evenemang


Konferens om barnvaccinationer: framsteg, utmaningar och prioriteringar för framtida insatser (Luxemburg, 16–17 oktober 2012)

Konferensen ger en översikt över de senaste initiativen när det gäller barnvaccinationer. Arrangör är EU-kommissionens generaldirektorat för hälso- och konsumentfrågor.


Fjärde världshälsotoppmötet 2012: Forskning för hälsa och hållbar utveckling (Berlin, 21–24 oktober 2012)

Toppmötet ska bidra till att forma framtidens hälso-och sjukvård och arrangeras med stöd av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande.


Varför ska man vaccinera sig? Erfarenheter från utbrott av vaccinerbara sjukdomar

En presskonferens om vaccinationer hålls av genomförandeorganet för hälso- och konsumentfrågor (EAHC) i Luxemburg den 15–16 oktober 2012.




Nya publikationer


Framgångsrika hälsoprojekt

EU-kommissionens broschyr beskriver trettiotre olika projekt som finansierats genom EU:s folkhälsoprogram.


Undersökning av hälsokunskaper – slutrapport

Slutrapporten från den europeiska undersökningen av hälsokunskaper har nu publicerats. Undersökningen finansierades av EU och gjordes sommaren 2011 i åtta EU-länder (Bulgarien, Grekland, Irland, Nederländerna, Polen, Spanien, Tyskland och Österrike).


Nyhetsbrev om romers hälsa

Nyhetsbrevet ges ut av WHO:s Europakontor i samarbete med EU-kommissionen.


Hälso- och miljöalliansen – rapport om 2011

Rapporten lyfter fram hälso- och miljöalliansens insatser och samarbete med medlemsorganisationer och partner inom olika områden och visar hur miljöåtgärder leder till bättre hälsa.


EU-plattformen för kost, fysisk aktivitet och hälsa – årsrapport 2012

Plattformen är ett forum för europeiska organisationer – från livsmedelsbranschen till konsumentorganisationer – som vill få oss att äta bättre och röra på oss mer.



Nyheter på Hälso-EU


Luftföroreningar kostar både liv och pengar

Effektiva EU-åtgärder mot luftföroreningar ger stora hälsovinster, visar projektet Aphekom.


EU och FC Barcelona bildar lag mot rökning

EU:s folkhälsokommissionär John Dalli och FC Barcelonas ordförande Sandro Rosell har meddelat att EU-kommissionen och den spanska fotbollsklubben har ingått ett partnerskap mot rökning. Initiativet ”Sluta röka med Barca” ska hjälpa EU:s 28 miljoner rökare i åldern 25-34 år att bli före detta rökare.



I brännpunkten


Barnvaccinationer


Verksamhet på EU-nivå


Folkhälsoportalen – Vaccinationer

EU-kommissionen – GD Hälso- och konsumentfrågor

Folkhälsa – Vaccinationer

EU-kommissionen – GD Hälso- och konsumentfrågor

Euvac.net

Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC)

Vaccinering

Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC)

Vaccinationsprogram

Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC)

Folkhälsa – Barnvaccinationer

EU-kommissionen – GD Hälso- och konsumentfrågor


Nyheter


HPV-vaccination av flickor i EU – uppdatering

EU:s smittskyddsmyndighet rekommenderar att alla flickor mellan 10 och 14 år vaccineras mot HPV innan de blir sexuellt aktiva.


Läkemedel för barn – samråd om utvecklingen

Offentligt samråd om hur EU:s förordning om barnläkemedel har fungerat.



EU:s journalistpris för folkhälsa – artiklar


Vem är rädd för vacciner? Av Antonino Michienzi, Italiens finalist

Artikeln handlar om hur allt fler föräldrar låter bli att vaccinera sina barn och vilka risker de tar.



Projekt inom folkhälsoprogrammet


Promovax – Ökad vaccinering bland invandrare

Det här treåriga projektet ska få fler invandrare i Europa att vaccinera sig genom att ta reda på mer om vilka hinder som finns.


Venice – Informationssamarbete om vaccination

Veniceprojektet ska samla in, utbyta och sprida kunskap och bästa praxis när det gäller vaccinationer genom ett nätverk av europeiska experter.



Andra intressanta länkar


Unicef – Statistik om vaccinationer 2012


WHO – Vaccinering


Hälso-EU. Europeiska unionens folkhälsoportal
Vårt nyhetsbrev finns på 22 officiella EU-språk:
http://health.europa.eu/newsletter


Om du vill avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet, klicka här