Nyhetsbrev från folkhälsoportalen – enklare regler för kliniska prövningar

Nr 95, 6 september 2012

I detta nummer


Välkomstmeddelande


Nya regler för kliniska prövningar


Stefano Soro, chef för enheten ”Läkemedel – kvalitet, säkerhet och effektivitet”, EU-kommissionens generaldirektorat för hälso- och konsumentfrågor



Den 17 juli 2012 antog kommissionen ett förslag till en förordning om kliniska prövningar.

 

Vid kliniska prövningar testas läkemedel på människor. Kliniska prövningar behövs för att kunna erbjuda patienterna de nyaste behandlingsmetoderna, utveckla nya läkemedel och förbättra och jämföra användningen av redan godkända läkemedel. De är kärnan i den kliniska forskningen och en förutsättning för att rädda liv och förbättra livskvaliteten för många människor varje år.

 

Den nya förordningen kommer att ersätta direktivet om kliniska prövningar från 2001. Direktivet har alltid garanterat en hög patientsäkerhet, men har ofta genomförts och tillämpats inkonsekvent. Det har därför blivit ett olämpligt regelverk för klinisk forskning som har bidragit till att antalet kliniska prövningar minskat med 25 % mellan 2007 och 2011: från över 5 000 till 3 800.

 

Genom att de nya reglerna är en förordning kommer hela EU att ha samma regler för kliniska prövningar, samtidigt som man garanterar bästa möjliga patientsäkerhet och gedigna och tillförlitliga prövningsdata.

 

Det kommer framför allt att bli lättare att genomföra multinationella kliniska prövningar i Europa. Här är några konkreta förslag:

 

• Ett tillståndsförfarande för kliniska prövningar som innebär att alla berörda länder snabbt och grundligt kan bedöma ansökan och att det bara görs en enda bedömning.

Enklare rapportering så att forskarna inte behöver lämna snarlik information om den kliniska prövningen till flera organ och medlemsländer.

Bättre information om rekryteringen till en klinisk prövning och om resultaten av prövningen.

• Möjlighet för kommissionen att göra kontroller både i och utanför EU för att förvissa sig om att länderna ser till att reglerna följs.

 

De nya reglerna kommer att gagna allmänheten bättre och ska se till att kliniska prövningar håller högsta möjliga standard i hela EU.





Nyheter från EU


Yttrande om doftallergener i kosmetika

Yttrandet från den vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet (SCCS) gäller doftämnen i kosmetiska produkter som kan orsaka allergiska reaktioner.


Säkrare hårfärgningsmedel med EU:s nya kosmetikadirektiv

Ungefär 60 procent av alla kvinnor färgar håret och försäljningen av hårfärgningsmedel i EU ökar stadigt. EU:s nya kosmetikadirektiv ska se till att produkterna bara innehåller säkra ämnen.


Prenumerera på nyhetsbrev om arbetsmiljöfrågor

EU:s arbetsmiljöbyrå ger ut ett e-nyhetsbrev med arbetsmiljönyheter från EU och övriga världen. Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och finns på 24 språk.


Mammans matvanor påverkar fostrets mentala utveckling

Det EU-finansierade projektet Nutrimenthe studerar hur och varför mammans kost under graviditeten kan påverka barnets mentala utveckling. Projektet pågår 2008–2013.


Portalen för ovanliga sjukdomar och särläkemedel görs om

Orphanet, den europeiska portalen för ovanliga sjukdomar och särläkemedel har fått ett ansiktslyft. Portalen vänder sig i första hand till specialiserad vårdpersonal med information på franska, engelska, tyska, portugisiska, spanska och italienska.


Faktablad om helkroppsskanning – är strålningen farlig?

Vissa typer av skannrar som exponerar passagerarna för låg röntgenstrålning används redan på flygplatserna i USA. Men än så länge är de inte tillåtna i EU på grund av de eventuella hälsoriskerna. Hur säkra är sådana här röntgenskannrar?




Nyheter från EU-länderna


Danmark

Danmark storsatsar på telemedicin

Danmark har öronmärkt 80 miljoner danska kronor för en nationell handlingsplan om telemedicin för att erbjuda patienterna högkvalitativ vård, oavsett var i landet de bor.


Malta

Fler tjänster för äldre

Trots den ekonomiska krisen erbjuder de maltesiska myndigheterna fler tjänster till de äldre. De genomför också en enkät om de äldres behov och vård där över 9 000 personer deltar. Resultaten kommer att ligga till grund för regeringens framtida politik.




Kommande evenemang


22:a europeiska alzheimerkonferensen (Wien, 4–6 oktober 2012)

Årets konferens handlar om att förändra attityder, praxis och policy för att förbättra livskvaliteten för demenssjuka och deras anhörigvårdare.


Komplementär och alternativ medicin – innovation och mervärde för vården i Europa (Bryssel, 9 oktober 2012)

Bakom konferensen står EU-parlamentarikern Elena Oana Antonescu med stöd från det europeiska folkhälsoförbundet. EU:s hälso- och konsumentkommissionär John Dalli kommer att hålla ett videotal.


Europeiska forumet för medicinteknik (Bryssel, 10–12 oktober 2012)

Konferensen arrangeras av de europeiska branschorganisationerna (Eucomed) och organisationen för tillverkare av diagnostikprodukter (Edma). Årets tema är ”Europas ledande roll inom värdebaserad innovation – smart lagstiftning som katalysator för tillväxt”.


Escaide 2012 – europeisk konferens om tillämpad infektionsepidemiologi (Edinburgh, 24–26 oktober 2012)

Folkhälsoforskare, epidemiologer, mikrobiologer och andra yrkesgrupper samlas för att utbyta kunskap och erfarenheter. Konferensen anordnas av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.




Nya publikationer


Rapport om ovanliga sjukdomar i Europa 2012

EU:s expertkommitté om ovanliga sjukdomar (Eucerd) lägger fram 2012 års lägesrapport om ovanliga sjukdomar i Europa.


Droger och alkohol – EU-rapport med rekommendationer om ett säkrare nattliv för unga

EU:s narkotikacentrum (ECNN) har lagt fram en ny rapport och ett faktablad med rekommendationer om hur man kan främja ett sundare partyliv bland unga.




I brännpunkten


Kliniska prövningar


Verksamhet på EU-nivå


Humanläkemedel – Kliniska prövningar

EU-kommissionen – GD Hälso- och konsumentfrågor

Folkhälsoportalen – Läkemedel och vård

EU-kommissionen – GD Hälso- och konsumentfrågor

Europeiska läkemedelsmyndigheten

EU-kommissionen – GD Hälso- och konsumentfrågor


Nyheter


Enklare regler för kliniska prövningar ska göra EU mer attraktivt för klinisk forskning

Den 17 juli lade kommissionen fram ett förslag till förordning som ska förenkla reglerna för kliniska prövningar. Man hoppas på så vis stimulera den kliniska forskningen i Europa så att patienterna får tillgång till de nyaste behandlingarna.


Förslag till förordning om kliniska prövningar – frågor och svar

Vad är kliniska prövningar? Vem gör kliniska prövningar? Vilken lagstiftning finns? Varför vill kommissionen ersätta de gamla reglerna? Vi har svaren!


Europeiska läkemedelsmyndigheten: Publicering av data från kliniska prövningar – hur går vi vidare?

Europeiska läkemedelsmyndigheten håller en workshop om data från kliniska prövningar och insyn i resultaten. Myndigheten vill få in synpunkter från aktörerna för att kunna fastställa formerna för tillgång till data från de kliniska prövningarna. Anmäl dig senast den 31 oktober 2012.



EU:s journalistpris för folkhälsa – artiklar


557 artiklar har skickats in till EU:s journalistpris för folkhälsa 2012!

394 journalister från de 27 EU-länderna har skickat in 557 artiklar som nu ska bedömas av de nationella juryerna. De nationella finalisterna tillkännages i oktober.



Projekt inom folkhälsoprogrammet


Cancerpatienters livskvalitet och symtom vid kliniska prövningar (QOL Europe)

Konferensen äger rum i Europaparlamentet den 17–19 oktober 2012 och handlar om vikten av att ta hänsyn till patienternas upplevelser och erfarenheter vid kliniska prövningar.



Andra intressanta länkar


Eudract – databas över kliniska prövningar


WHO:s registerplattform för internationella kliniska prövningar


ICH – Internationell harmonisering av tekniska krav för registrering av humanläkemedel


Hälso-EU. Europeiska unionens folkhälsoportal
Vårt nyhetsbrev finns på 22 officiella EU-språk:
http://health.europa.eu/newsletter


Om du vill avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet, klicka här