Nieuwsbrief Gezondheid-EU – Nieuwe aanpak voor klinische proeven

Nummer 95, 6 september 2012

In dit nummer


Welkom


Nieuwe regels voor klinische proeven


Door Stefano Soro, hoofd van de eenheid "Geneesmiddelen – kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid", directoraat-generaal Gezondheid en Consumenten, Europese Commissie



Op 17 juli 2012 heeft de Commissie een verordening over klinische proeven voorgesteld.

 

Klinische proeven zijn tests van geneesmiddelen op mensen. Zij geven patiënten de gelegenheid de meest vernieuwende behandelingen te volgen en zijn van cruciaal belang voor het ontwikkelen van medicijnen en voor het verbeteren en vergelijken van het gebruik van reeds toegelaten medicijnen. Klinische proeven vormen de ruggengraat van het klinisch onderzoek en verbeteren de overlevingskansen of de levenskwaliteit van talloze patiënten.

 

Als het voorstel wordt aangenomen, zal de verordening de 'EU-richtlijn inzake klinische proeven' van 2001 vervangen. Die richtlijn heeft de veiligheid van de patiënten al sterk verbeterd, maar werd niet overal even goed omgezet en toegepast, waardoor de regels voor klinisch onderzoek onduidelijk werden. Hierdoor is het aantal uitgevoerde klinische proeven tussen 2007 en 2011 met 25% gedaald (van 5000 naar 3800).

 

De nieuwe wetgeving zal een verordening zijn. Daardoor worden de regels voor klinisch onderzoek in de hele EU gelijk, wordt de veiligheid van de patiënten het best gewaarborgd en zijn de resultaten duidelijk en betrouwbaar.

 

Het zal vooral gemakkelijker worden klinische proeven in meer dan één land uit te voeren. Enkele concrete voorstellen:

 

• een toelatingsprocedure voor klinische proeven die een snelle en grondige beoordeling van de aanvraag door alle betrokken lidstaten mogelijk maakt en voor één enkel beoordelingsresultaat zorgt

vereenvoudigde meldingsprocedures waardoor onderzoekers niet langer grotendeels identieke gegevens afzonderlijk aan diverse instanties en landen hoeven te verstrekken

meer transparantie over de wervingstermijn voor deelname aan een proef en over de resultaten

controles door de Commissie in de lidstaten en in andere landen op de naleving en handhaving van de regels

 

De nieuwe regels komen de burgers ten goede en zorgen ervoor dat overal in de EU de hoogste normen voor klinische proeven gelden.





Nieuws van de EU


Advies over allergene geurstoffen in cosmetica gepubliceerd

Dit advies van het wetenschappelijk comité voor consumentenveiligheid (SCCS) gaat over geurstoffen in cosmetica die allergische reacties kunnen veroorzaken.


Nieuwe Europese cosmeticarichtlijn maakt haarverven veiliger

Omdat zes op de tien vrouwen hun haar kleuren, stijgt de verkoop van haarverf in de EU voortdurend. De cosmeticarichtlijn zorgt ervoor dat die producten alleen veilige ingrediënten bevatten.


Meld je aan voor OSHmail om op de hoogte te blijven over veiligheid en gezondheid op het werk!

Het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) publiceert deze elektronische nieuwsbrief maandelijks in 24 talen.


Uit studie blijkt hoe eetgewoonten van kinderen de mentale ontwikkeling beïnvloeden

NUTRIMENTHE is een over vijf jaar lopend, door de EU gefinancierd programma om nauwkeurig te onderzoeken hoe eetgewoonten de mentale ontwikkeling en prestaties van kinderen beïnvloeden.


Portal voor zeldzame ziekten en weesgeneesmiddelen is opgefrist

Orphanet, de Europese portal voor zeldzame ziekten en weesgeneesmiddelen heeft een nieuw frisser uitzicht gekregen. U vindt er informatie in het Frans, Engels, Duits, Portugees, Spaans en Italiaans, vooral bestemd voor gezondheidswerkers die patiënten met zeldzame ziekten behandelen.


Alles wat je wil weten over lichaamsscanners op luchthavens

Sommige soorten scanners stellen passagiers bloot aan een lage röntgenstraling en worden daarom in de EU niet toegelaten wegens zorgen over gezondheidsrisico's. Maar in de VS worden ze wel gebruikt. Hoe gevaarlijk zijn dergelijke scanners?




Nieuws uit heel Europa


Denemarken

Ambitieuze investering in telegeneeskunde

De Deense regering heeft 80 miljoen kronen (ongeveer 10 miljoen euro) uitgetrokken voor een nationaal actieplan voor telegeneeskunde, zodat patiënten overal in het land goede gezondheidszorg krijgen.


Malta

Services for the elderly on the increase

Ondanks de economische crisis biedt de Maltese overheid ouderen meer diensten aan. Bovendien houdt zij een enquête over behoeften en verzorging van ouderen, waaraan meer dan 9000 mensen deelnemen. De resultaten hiervan zullen de regering helpen bij haar beleid.




Evenementen


22nd Alzheimer Europe Conference (Wenen, 4-6 oktober 2012)

De conferentie zal dit jaar gaan over veranderingen in perceptie, praktijk en beleid om de levenskwaliteit van dementiepatiënten en hun zorgverleners te verbeteren.


Complementary and alternative medicine – Innovation and added-value for European healthcare (Brussel, 9 oktober 2012)

Deze conferentie over aanvullende en alternatieve geneeskunde wordt georganiseerd door europarlementslid Elena Oana Antonescu met de steun van de European Public Health Alliance. John Dalli, EU-commissaris voor gezondheid en consumentenzaken, zal een videoboodschap brengen.


European MedTech Forum 2012 (Brussel, 10-12 oktober 2012)

Deze conferentie wordt gezamenlijk georganiseerd door de Europese brancheorganisaties Eucomed en EDMA. Het thema van dit jaar is: "Europe leading in value-based innovation – Smart regulation as a catalyst for growth'"


European scientific conference on applied infectious disease epidemiology – ESCAIDE 2012 (Edinburgh, 24-26 oktober 2012)

Op deze conferentie van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kunnen wetenschappers, epidemiologen, microbiologen en andere deskundigen ervaringen met en kennis over besmettelijke ziekten uitwisselen.




Nieuwe publicaties


Nieuw verslag over zeldzame ziekten in Europa voor 2012

Het EU-Comité van deskundigen op het gebied van zeldzame ziekten (EUCERD) heeft een verslag over activiteiten in dit verband in Europa gepubliceerd.


Gebruik van drugs en alcohol: EU-rapport over maatregelen voor veiliger uitgaansleven voor jongeren

Het Europees drugswaarnemingscentrum (EMCDDA) heeft een nieuw rapport en een factsheet gepubliceerd over maatregelen om jongeren aan te sporen bij het uitgaan op hun gezondheid te letten.




Focus


Klinische proeven


Activiteiten op EU-niveau


Geneesmiddelen voor menselijk gebruik – Klinische proeven

Europese Commissie – DG Gezondheid en consumenten

Gezondheid-EU – Geneesmiddelen en behandeling

Europese Commissie – DG Gezondheid en consumenten

Europees Geneesmiddelenbureau

Europese Commissie – DG Gezondheid en consumenten


Nieuws


Klinisch onderzoek in de EU aantrekkelijker maken: de Commissie stelt herziene regels voor proeven met medicijnen voor

Op 17 juli heeft de Commissie voorgesteld de regels voor de uitvoering van klinische proeven te vereenvoudigen. Dit moet het klinisch onderzoek in Europa bevorderen en patiënten toegang geven tot de meest vernieuwende behandelingen.


Voorstel voor een verordening over klinische proeven – vragen en antwoorden

Wat zijn klinische proeven? Wie voert ze uit? Wat voor wetgeving is er? Waarom wil de Commissie de wetgeving veranderen? Hier vindt u alle antwoorden!


Europees Geneesmiddelenbureau: Proactive publication of clinical trials data – discussing the way forward

Het Europees Geneesmiddelenbureau organiseert een workshop over de transparantie van resultaten van klinische proeven. De standpunten van belanghebbenden kunnen het bureau helpen om regels te bepalen voor de proactieve toegang tot dergelijke resultaten. U kunt zich inschrijven tot 31 oktober 2012.



EU-gezondheidsprijs voor journalisten – Artikelen


557 artikelen ingediend voor de EU-gezondheidsprijs voor journalisten 2012!

394 journalisten uit alle 27 EU-landen hebben 557 artikelen ingediend die nu door de nationale jury's worden gelezen. In oktober wordt bekendgemaakt wie de nationale finalisten zijn.



Projecten van het EU-gezondheidsprogramma


Quality of Life and Symptom Research in Cancer Clinical Trials (QOL EUROPE)

Op deze conferentie in het Europees Parlement (17-19 oktober 2012) wordt nagegaan hoe belangrijk de perceptie en de ervaringen van de patiënt zijn bij nieuwe klinische proeven.



Meer links


EudraCT-database


International Clinical Trials Registry Platform (ICTRP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)


International Conference on Harmonisation of Technical Requirements for the Registration of Pharmaceuticals for Human Use (ICH)


Gezondheid-EU. Het volksgezondheidsportaal van de Europese Unie
Deze nieuwsbrief is beschikbaar in 22 officiële talen van de EU:
http://health.europa.eu/newsletter


Abonnement opzeggen