EU-kommissionens logga

NEWSLETTER

Nr 178, 21 juli 2016

Hälsoportal

Här hittar du tillförlitlig folkhälsoinformation

Gör ett smart val – vaccinera dig

Xavier Prats Monné, generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet

Xavier Prats Monné, generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet

Vetenskapliga framsteg är ofta svåra att nå, men sedan tar man dem lätt för givet. Vem minns att mellan 300 och 500 miljoner människor dog i smittkoppor på 1900-talet? Under 1967, året då WHO presenterade ett globalt vaccinationsprogram mot smittkoppor, insjuknade 10–15 miljoner människor, 2 miljoner dog, miljontals fick men för livet och omkring 100 000 blev blinda. Tyvärr verkar vissa ha glömt detta. I dag är det inga barn i västvärlden som dör av sjukdomar som polio och smittkoppor. Men resultaten kommer inte över en natt, och de är endast möjliga tack vare en av de största landvinningarna på folkhälsoområdet [...]

I detta nummer

Nyheter från EU » 
Pressmeddelanden från EU » 
EU:s folkhälsopris till icke-statliga organisationer » 
Nya publikationer » 
Kommande evenemang » 
Nyheter från EU-länderna » 
  Prenumerera
  Tidigare nummer
  Tipsa om nyheter och evenemang
  Tipsa om sidan

Läs hela artikeln  »

Mer på detta tema

Projekt inom folkhälsoprogrammet »

Promovax – Vaccinera fler migranter i Europa

Åtta organisationer för migranters/flyktingars hälsobehov i elva länder

Eur-Human – hälsoprojekt för flyktingar i EU

HProImmune – vaccinationsprojekt för vårdpersonal i Europa

EU-Hep-Screen – Screening för hepatit B och C bland flyktingar i EU

Fastvac: Strategi för snabb produktion och utvärdering av vacciner

 
 

Nyheter från EU 

Vad tycker du om vårt nyhetsbrev?  »

Vilka nyheter har du mest nytta av? Vad är intressantast? Vad kan vi göra bättre? Svara på vår webbenkät och hjälp oss att göra ett bättre nyhetsbrev. Det tar högst fem minuter att svara.

Pilotprojekt ska komma fram till bra sätt att minska ojämlikheten i hälsa i EU  »

Det EU-finansierade pilotprojekt ”Vulnerable” ska utvärdera behoven och problemen bland utsatta och isolerade grupper som riskerar sämre hälsa och som har svårare att få tillgång till vård. Målet är att kartlägga bra metoder att nå de här grupperna.

Snart kommer de nya förordningarna om medicintekniska produkter  »

Den 15 juni 2016 godkände Coreper den överenskommelse som nåtts med Europaparlamentet om de nya förordningarna om medicintekniska produkter. De överenskomna texterna ska nu granskas av juristlingvister innan rådet och parlamentet kan godkänna dem.

Kartläggning av hårdare krav på vävnads- och celldonatorer bringar klarhet  »

Enligt direktiv 2004/23/EG ska vävnads- och celldonatorer testas varje gång de donerar. Länderna får dock anta ännu strängare krav. Nu har EU-länderna och kommissionen kartlagt vilka tester som finns och publicerat resultatet.

Behöver du hämta ut läkemedel på semestern i ett annat EU-land?  »

Om din doktor skrivit ut ett recept så gäller det i alla andra EU-länder och i Island, Liechtenstein och Norge. Just det läkemedel du använder säljs kanske inte i andra länder eller går under ett annat namn – be din läkare om ett recept som går att använda utomlands.

Du tar väl med dig ditt EU-kort på semestern?  »

Det europeiska sjukförsäkringskortet ger dig rätt till medicinskt nödvändig, statlig sjukvård under en tillfällig vistelse i något av de 28 EU-länderna, Island, Liechtenstein och Norge. Du ska få vård på samma villkor och till samma kostnad (kostnadsfritt i vissa länder) som personer som är försäkrade i det landet. EU-kortet beställer du hos Försäkringskassan eller FPA (Finland).

Bra att veta inför semesterresan i EU  »

Ska du ut och resa och vill veta mer om dina rättigheter och skyldigheter när du reser i EU?

Vill du delta i den rådgivande panelen för karakteristiska smaker i tobaksvaror?  »

EU-kommissionen söker experter inom sensorisk analys, kemisk analys och statistik. Anmäl ditt intresse senast den 22 september 2016.

Pressmeddelanden från EU 

Nu finns växter i Efsas databas  »

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har börjat lägga in kompendiet om växter i sin databas. Arbetet med den sökbara databasen pågår och målet är också arter som inte finns i Europa ska finnas med. Hela kompendiet ska vara tillgängligt i början av 2017.

Nya publikationer 

Nytt nummer av nyhetsbrevet från EU-kompassen för insatser för psykisk hälsa  »

Numret innehåller en uppdatering om konsortiet för policy om psykisk hälsa, korta nyheter om psykisk hälsa och aktiviteter och evenemang på området. Den EU-finansierade kompassen samlar in, utbyter och analyserar information om policy och verksamhet inom psykisk hälsa.

Att resa i Europa 2016–2017  »

Europa: En kontinent med mångtusenårig historia, ett rikt kulturarv och några av världens mest hisnande landskap. Det finns mycket att upptäcka och utforska, och tack vare EU har det blivit mycket enklare.

Kommande evenemang 

Femte europeiska vård- och omsorgskongressen (Rotterdam, 4–7 oktober 2016)  »

Temat för den EU-stödda kongressen är ”Äldrevård: Hur kan vi göra rätt saker på rätt sätt?”. Deltagarna ska diskutera när och i vad mån vård och omsorg har de önskade hälsoeffekterna för de äldre.

Nyheter från EU-länderna 

Nationell plan ska bidra till fler hornhinnedonationer senast 2020  [Spanien]  »

Spaniens nationella transplantationsorganisation vill att det görs 5 000 hornhinnedonationer årligen vid 2020. Då kan landets inhemska efterfrågan täckas. Cirka 3 870 hornhinnetransplantationer utfördes 2015, och det finns 1 300 patienter på väntelistan.

Informationskampanj i juli 2016 tar upp riskerna med alkohol  [Rumänien]  »

Under parollen ”Alkohol kan förändra ditt liv – till det sämre” driver hälsoministeriet sin kampanj i juli 2016. Ett av huvudbudskapen är att det inte finns någon säker gräns för tonåringars alkoholintag – om barn dricker alkohol kan det påverka hjärnans utveckling.

I nästa nummer

Hälso- och sjukvården i EU

Vårt nyhetsbrev finns på 23 officiella EU-språk
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Svara inte på detta meddelande. Mejl till den här adressen kommer inte att läsas.

Om du vill avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet, klicka här