Euroopan komission logo

NEWSLETTER

Nro 178, 21 heinäkuuta 2016

Terveys-EU

Luotettavaa tietoa terveysasioista

Rokottaminen – turvallisin vaihtoehto

Xavier Prats Monné, Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston pääjohtaja

Xavier Prats Monné, Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston pääjohtaja

Tieteen edistysaskeleet ovat usein kovan työn takana, mutta kun ne on otettu, niiden eteen tehty työ unohtuu. Harva muistaa, että isorokko tappoi 300–500 miljoonaa ihmistä 1900-luvulla. Esimerkiksi vuonna 1967, jolloin maailman terveysjärjestö WHO julkisti isorokon hävittämiseen tähtäävän maailmanlaajuisen ohjelman, 10–15 miljoonaa ihmistä sai isorokkotartunnan, kaksi miljoona ihmistä kuoli, miljoonat saivat pysyviä vammoja ja 100 000 ihmistä sokeutui pysyvästi isorokon seurauksena. Valitettavasti jotkut näyttävät unohtaneen isorokon aiheuttamat tuhot. Tauteja, kuten polio ja isorokko, ei enää koeta uhkaksi laps [...]

Tässä numerossa

Uutisia EU:sta » 
EU:n lehdistötiedotteita » 
EU:n terveyspalkinto kansalaisjärjestöille » 
Uusia julkaisuja » 
Tapahtumakalenteri  » 
Kuulumisia eri maista » 
  Tilaa
  Aikaisemmat numerot
  Lähetä uutisia ja tapahtumatietoja
  Lähetä linkki

Lue pääkirjoitus kokonaisuudessaan  »

Lisää aiheesta

Terveysohjelman hankkeita »

PROMOVAX – maahanmuuttajien rokotushanke

Kansalaisjärjestöt apuna siirtolaisten ja pakolaisten terveystarpeisiin vastaamisessa

EUR-HUMAN – Euroopan pakolaiset -neuvontaverkosto

HProImmune – Terveydenhuollon ammattilaisten rokottaminen

EU-HEP-SCREEN – Hepatiitti B:n ja C:n seulonta EU:hun saapuvien siirtolaisten keskuudessa

FASTVAC-hanke: Yleispuitteet hätärokotteiden nopealle tuotannolle ja arvioinnille

 
 

Uutisia EU:sta 

Kerro mielipiteesi Terveys-EU-uutiskirjeestä  »

Mikä mielestäsi on hyödyllisintä tai kiinnostavinta? Mitä voitaisiin parantaa? Vastaa lyhyeen kyselyymme. Vastausten perusteella kehitämme uutiskirjettä lukijoiden toivomaan suuntaan.

Eurooppa havahtuu terveyden eriarvoisuuteen – pilottiprojekti hyvien toimintamallien keräämiseksi  »

EU:n rahoittamassa pilottihankkeessa (VulnerABLE) arvioidaan haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien ja eristyneiden alueiden väestön terveystarpeita ja -haasteita sekä pyritään löytämään hyviä toimintamalleja heidän terveydenhuoltonsa parantamiseksi.

Uusi lääkinnällisiä laitteita koskeva asetus lähes valmis  »

Neuvoston pysyvien edustajien komitea vahvisti 15. kesäkuuta 2016 parlamentin kanssa aikaansaadun sopimuksen lääkinnällisiä laitteita koskevista uusista asetuksista. Sopimus käy vielä läpi lingvistijuristien suorittaman viimeistelyn, ennen kuin se lähetetään takaisin neuvoston ja parlamentin hyväksyttäväksi.

Tiukempien kudos- ja solunluovuttajien testausvaatimusten kartoitus  »

Direktiivissä 2004/23/EY vahvistetaan kudos- ja solunluovuttajille suoritettavat pakolliset testit, ja jäsenmaat voivat toteuttaa tiukempia toimenpiteitä kansallisella tasolla. Jäsenmaat ja komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto ovat kartoittaneet testaustoimenpiteet ja julkaisseet tutkimusten tulokset.

Lääkemääräys EU-maissa matkustaessa  »

Kotimaassasi saamasi lääkemääräys on voimassa EU-maissa, Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa. Voi kuitenkin olla, että tarvitsemasi lääke ei ole saatavilla tai sitä myydään toisella nimellä. On siis hyvä pyytää lääkäriltäsi rajatylittävä lääkemääräys.

Olethan pakannut mukaan eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi?  »

Kortti on maksuton, ja sillä saa välttämätöntä sairaanhoitoa julkisessa terveydenhoitojärjestelmässä tilapäisen oleskelun aikana 28 EU-maassa sekä Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa. Hoitoa saa samoin edellytyksin ja samoin kustannuksin kuin kohdemaan sairausvakuutuksen piiriin kuuluvat (joissain maissa hoito on ilmaista). Kortin myöntää kansallinen sairausvakuutuslaitos.

Tietoa lomailusta toisessa EU-maassa  »

Tiedätkö oikeutesi ja velvollisuutesi EU:ssa matkustaessa?

Haluaisitko liittyä tupakkatuotteiden tunnusomaisen maun määrittämisessä avustavan riippumattoman neuvoa-antavan paneelin jäseneksi?  »

Euroopan komissio hakee seuraavien alojen asiantuntijoita: aistinvarainen arviointi, kemiallinen analyysi ja tilastoanalyysi. Vastaa kiinnostuksenilmaisupyyntöön 22. syyskuuta 2016 mennessä.

EU:n lehdistötiedotteita 

Kasviperäiset aineet EFSA:n tietokantaan  »

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on julkaissut verkkopohjaisen version kasviperäisten aineiden luettelosta. Hakutietokantaa kehitetään edelleen, ja se tulee kattamaan myös Euroopan ulkopuoliset kasvilajit. Lopullinen versio julkaistaan vuoden 2017 alussa.

Uusia julkaisuja 

Mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia koskevien toimien EU-kompassin -uutiskirje saatavilla  »

Tässä numerossa mielenterveyspolitiikan yhteenliittymän uusimmat kuulumiset, mielenterveysalan uutisia sekä tapahtumia. Komission rahoittama EU-kompassi kerää, vaihtaa ja analysoi tietoa mielenterveyteen liittyvästä toimintapolitiikasta sekä sidosryhmien toimintaa koskevaa tietoa.

Matkustaminen Euroopassa 2016–2017  »

Euroopan historia ulottuu tuhansien vuosien päähän. Sillä on rikas kulttuuriperintö, ja sen maisemat kuuluvat maailman kauneimpien joukkoon. Matkailijalla on paljon nähtävää ja koettavaa, ja Euroopan unionin (EU) ansiosta matkustaminen on nyt entistä helpompaa.

Tapahtumakalenteri  

Euroopan vanhustenhoitokongressi (Rotterdam, 4.–7. lokakuuta 2016)  »

Vanhustenhoito – Kuinka tehdä oikeita asioita oikein? EU:n tukeman kongressin aiheena on, kuinka tunnistaa milloin ja missä määrin hoitotoimenpiteet vaikuttavat iäkkäiden potilaiden toivottuihin terveydenhoitotuloksiin.

Kuulumisia eri maista 

Espanja: lisää sarveiskalvonsiirtoja vuoteen 2020 mennessä  [Espanja]  »

Espanjan kansallinen elinluovutusjärjestö haluaisi saavuttaa 5 000 vuosittaisen luovutetun sarveiskalvon rajan vuoteen 2020 mennessä, jotta Espanjan ei tarvitsisi turvautua ulkomailta saataviin sarveiskalvoihin. Vuonna 2015 Espanjassa tehtiin 3 870 sarveiskalvosiirrännäistä ja siirrännäistä odottaa noin 1 300 potilasta.

Heinäkuun tiedotuskuukauden kampanja käsittelee alkoholin vaaroja  [Romania]  »

Yksi terveysministeriön järjestämän tiedotuskuukauden keskeisistä viesteistä on, että alkoholi on aina vaarallista nuorille. Se vaikuttaa haitallisesti nuorten aivojen kehitykseen.

Seuraavassa numerossa

Terveydenhuoltojärjestelmät

Uutiskirje on saatavilla EU:n 23 virallisella kielellä
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Älä vastaa tähän viestiin, sillä lähettäjäosoitteeseen saapuvia viestejä ei seurata.

 Uutiskirjeen tilauksen peruutus