EU-kommissionens logga

NEWSLETTER

Nr 146, 5 februari 2015

Hälsoportal

Här hittar du tillförlitlig folkhälsoinformation

För en mer tillgänglig, effektiv och anpassbar hälso- och sjukvård

Maria Iglesia Gomez, chef för enheten för hälso- och sjukvårdssystem, Europeiska kommissionen, GD Hälsa och livsmedelssäkerhet

Maria Iglesia Gomez, chef för enheten för hälso- och sjukvårdssystem, Europeiska kommissionen, GD Hälsa och livsmedelssäkerhet

Vad är det mest värdefulla du äger? För vissa kan det vara bilen, huset eller kanske båten. Men jag tror att om vi stannar upp ett tag och tänker efter, är vi nog alla överens om att det är hälsan vi värderar mest – hur vi själva och de som står oss närmast mår.

Det är också därför vi lägger så mycket pengar på hälsan. Alla våra länder har inrättat komplexa system för att vi ska få den bästa sjukvården. På GD Hälsa och livsmedelssäkerhet är vårt mål att hela tiden förbättra våra hälso- och sjukvårdssystem.

I ett meddelande som antogs förra året föreslår kommissionen en agenda för hur vi ska f [...]

I detta nummer

Nyheter från EU » 
Pressmeddelanden från EU » 
Nya publikationer » 
Nyheter från EU-länderna » 
Kommande evenemang » 
  Prenumerera
  Tidigare nummer
  Tipsa om nyheter och evenemang
  Tipsa om sidan

Läs hela artikeln  »

Mer på detta tema

Projekt inom folkhälsoprogrammet »

ICare4EU – innovativ vård vid kroniska sjukdomar

Program för bättre vårdsamordning och mer telemedicin

EU:s expertkommitté för sällsynta sjukdomar

EPF – Europeiska patientforumet

EU:s journalistpris för folkhälsa – artiklar »

Europa med ambulans, av Elina Heino, Finlands finalist 2012

 
 

Nyheter från EU 

”Mot cancer – För cancerberörda” är temat för Världscancerdagen den 4 februari 2015  »

Världscancerdagen lyfter fram vad enskilda personer, grupper och myndigheter kan göra. Cancer berör oss alla.

Världscancerdagen – EU:s insatser mot cancer  »

Cancer är den näst vanligaste dödsorsaken i EU och lär drabba ännu fler i takt med att befolkningen blir äldre. EU bidrar aktivt till cancerforskningen och publicerade nyligen en uppdaterad version av Europeiska kodexen mot cancer.

EU fortsätter att arbeta för att fler barn ska vaccineras  »

Vid Gavialliansens konferens den 26–27 januari meddelade kommissionär Neven Mimica att EU ska satsa 200 miljoner euro under 2016–2020 så att alla barn kan vaccineras. Det är en fördubbling jämfört med föregående fyraåsperiod.

EU-rapport om antibiotikaresistens med uppgifter om människor, djur och livsmedel  »

Läkemedelsmyndigheten, myndigheten för livsmedelssäkerhet och smittskyddsmyndigheten har skrivit en gemensam rapport som ger en unik övergripande bild av hotet från antibiotikaresistensen.

EU-program för bättre mat genomförs i åtta länder  »

Programmet lanserades 2009 för att främja sunda matvanor på jobbet och uppmuntra restauranger att erbjuda hälsosammare rätter. Åtta EU-länder har nu genomfört sina strategier.

EU:s läkemedelslagstiftning fyller 50!  »

I år är det 50 år sedan EU antog sin första lag om humanläkemedel. Genom rådets direktiv 65/65 från den 26 januari 1965 infördes tydliga regler om försäljningstillstånd för läkemedel och vissa grundläggande principer gäller än i dag.

Ebolascreening på internationella flygplatser följer riktlinjerna  »

Kommissionen och WHO besökte i november 2014 flygplatserna i Guinea, Liberia och Sierra Leone för att se om de följer riktlinjerna för ebolascreening och att deras rutiner fungerar.

Inga hälsorisker med bisfenol A, säger Efsa  »

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har gjort en omfattande bedömning av bisfenol A i fråga om exponering och toxicitet. Slutsatsen är att ämnet inte utgör någon hälsorisk vid nuvarande exponeringsnivåer, varken för foster, barn eller vuxna.

Samråd om insyn i databasen för kliniska prövningar  »

Europeiska läkemedelsmyndigheten håller på att ta fram en databas i enlighet med den nya förordningen om kliniska prövningar och vill ha synpunkter på hur reglerna om insyn ska genomföras. Samrådet pågår till den 18 februari 2015.

Pressmeddelanden från EU 

EU satsar ännu mer på ebolaforskning  »

Den 18 januari meddelade kommissionen att man satsar 215 miljoner euro på åtta forskningsprojekt om ebola för framtagning av vaccin och snabbdiagnostest. I ett annat projekt i Guinea följer man den pågående epidemin för att bli bättre på att hantera liknande utbrott i framtiden.

Nya publikationer 

Faktablad om sexvärt krom i leksaker  »

Är leksaker som innehåller sexvärt krom säkra för barn? Svaret hittar du i denna sammanfattning av yttrandet från kommissionens vetenskapliga kommitté för hälso- och miljörisker.

Faktablad om metall-mot-metall-proteser  »

En höftprotes kan ge tillbaka rörligheten, men vad finns det för risker? Läs sammanfattningen av yttrandet från kommissionens vetenskapliga kommitté för nya och nyligen identifierade hälsorisker.

Nyheter från EU-länderna 

Nya regler ska ge snabbare upptäckt av cancer och rädda liv  [Polen]  »

Förordningen som trädde i kraft den 1 januari 2015 ska bidra till snabbare diagnos och behandling av cancerpatienter så att de får större chans att bli helt friska. Mer information om de nya reglerna finns på det polska hälsoministeriets webbplats.

Casa della salute – vårdcentraler för tillgängligare och billigare primärvård  [Italien]  »

I regionen Lazio har man öppnat nya vårdcentraler för att göra det enklare och billigare att söka vård. Här finns cirka 15 olika typer av vårdtjänster, bl.a. blodprov, ultraljud och röntgen.

Kommande evenemang 

Workshop om kroniska sjukdomar och hälsosamt åldrande (Haag, Nederländerna, 12–13 februari 2015)  »

På workshoppen presenteras resultat från projekt och gemensamma åtgärder som fått stöd från det andra folkhälsoprogrammet och de åtta EU-länder som deltar får möjlighet att utbyta bästa praxis. Arrangör är kommissionen, genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor och Nederländernas hälsoministerium.

Lettlands ordförandekonferens: ”Sunda val: kost och motion för barn och ungdomar i skolan” (Riga, 23–24 februari)  »

Konferensen anordnas med stöd av folkhälsoprogrammet och ska utvärdera och underlätta genomförandet av strategier för kost och fysisk aktivitet i EU-länderna. Målet är att minska barnfetma och uppmuntra en hälsosam livsstil.

I nästa nummer

Miljö och hälsa

Vårt nyhetsbrev finns på 23 officiella EU-språk
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Svara inte på detta meddelande. Mejl till den här adressen kommer inte att läsas.

Om du vill avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet, klicka här